Közélet

Rakétaszállításokkal segítene megtörni az orosz blokádot Amerika

Az Ukrajnával szembeni orosz támadás, majd a fekete-tengeri kikötők blokádja megakadályozza, hogy a mindeddig hajón szállított gabonaexport elérje a világpiacot, ami tovább fokozta a globális élelmiszerválságot, mely Irántól Srí Lankán keresztül Indonéziáig számos ország destabilizálódásához vezetett. Az Indiában pusztító aszály megakadályozta, hogy az ázsiai ország pótolja a kieső ukrán búzaszállítmányokat. Oroszország részéről  Andrej Rugyenko miniszterelnök-helyettes válaszolt a kikötők megnyitásáért könyörgő ENSZ kérésére, aki a hazájával szembeni szankciók visszavonásától tette függővé a blokád feloldását.

A Reuters legfrissebb információi szerint az Egyesült Államok újabban ennél némileg agresszívabb megoldáson gondolkozik, így Ukrajnának küldött újabb fegyverekkel tenné szabaddá az utat az ukrán élelmiszerek előtt.

Kijev korábban sem rejtette véka alá, hogy szeretne a jelenleginél fejlettebb amerikai fegyverekhez jutni 

a már megkapott tüzérségen, Javelin és Stinger rakétákon túl. Jelenlegi és egykori amerikai tisztviselők és kongresszusi források a nagyobb hatótávolságú és erősebb fegyverek szállítása kapcsán számos akadályt sorolnak, mint a használatukhoz szükséges hosszadalmas képzés, a karbantartás nehézségei vagy éppen a fegyverek orosz kézbe kerülésével kapcsolatos aggodalmak és a további eszkalációval összefüggő félelmek.

This US Navy photo obtained August 13, 2015 shows the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Fitzgerald (DDG 62)as it  fires a Harpoon missile during a live-fire drill on August 12, 2015 in the waters near Guam. Fitzgerald is on patrol in the US 7th Fleet area of responsibility supporting security and stability in the Indo-Asia-Pacific region. AFP PHOTO/US NAVY/ PATRICK DIONNE  =  RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO HANDOUT-US NAVY /PATRICK DIONNE"/ NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS= (Photo by PATRICK DIONNE / US NAVY / AFP)
Fotó: PATRICK DIONNE / US NAVY via AFP

Ám több tisztviselő szerint is komolyan szóba került kétféle erőteljes hajóellenes rakéta szállítása is, ezek a Boeing által gyártott Harpoon és Kongsberg és a Raytheon terméke a Naval Strike Missile (NSM) lehetnek, és vizsgálják a közvetlen szállítást éppúgy, mint azt a lehetőséget, hogy európai szövetségesek lássák el Ukrajnát saját készleteikből. Mind a két eszköz darabja másfél millió dollárba kerül.

Áprilisban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Portugáliát igyekezett rávenni arra, hogy adjon az ukrán hadsereg részére a közel 300 kilométeres hatótávolságú Harpoonból. Azonban technikai nehézségekkel járhat a fegyverek felhasználása, ugyanis 

szárazföldi indításukhoz szükséges eszközök csak limitáltan elérhetőek, tekintve, hogy főként tengeri kilövésre tervezték azokat. 

Amerikai tisztviselők szerint keresik a megoldást a helyzetre, melyek között felmerült egy indítóállás leszerelése egy amerikai hajóról is.

A brit védelmi minisztérium szerint a tengeralattjárókkal együtt mintegy 20 orosz hadihajó tartózkodik a Fekete-tengeren. Szakértők szerint 12-24 olyan rakéta, mely 100 kilométernél messzebbről képes hajókat kilőni elegendő fenyegetést jelenthet arra, hogy Moszkva inkább a blokád feloldása mellett döntsön. Amennyiben ez mégsem történne meg, Ukrajna a legnagyobb orosz hajó elsüllyesztésével adhatna nyomatékot a blokád feloldásáról szóló igényeinek. Az orosz flotta már így is érzékeny veszteségeken van túl, így például elvesztette a fekete-tengeri zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót.

A tisztviselők szerint ugyan 

számos ország lenne hajlandó Harpoon rakétákat küldeni, ám egyik ország sem kívánja ezt elsőként megtenni, 

félve az orosz választól, különösen ha az eszközökkel el is süllyesztenek hajókat. Az egyik, a rakétával jól ellátott ország ugyanakkor mérlegeli, hogy elsőként lépjen, amit a későbbiekben mások is követhetnek.

Az NSM, mely 250 kilométeres távolságon belül hatásos, indítható a partokról is és kevesebb mint 14 nap alatt megtanulható a használata is. A Reuters forrásai szerint mivel ahhoz könnyebb mobil szárazföldi kilövőállásokat kölcsönözni, azok hadrendbe állítása logisztikai szempontból könnyebb lehet.

Az Egyesült Államok több európai szövetségesével is tárgyal az NSM-ek szállításáról, ezek között van például Norvégia is, mely nyitottna tűnik a kérdésben. Bármiféle amerikai közreműködéssel készült fegyver továbbításához a külügyminisztérium jóváhagyása szükséges, melynek irányvonalát azonban a Fehér Ház határozza meg.

Ukrajna mindemellett szeretne rakéta sorozatvetőket, mint a Lockheed Martin M270-ese is kapni, ám ezek kérdése csak azt követően kerülhet terítékre, hogy a kongresszus jóváhagyta a legújabb 40 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozási csomagot, mely 11 milliárd dollárral növelné az elnök által a törvényhozás jóváhagyása nélkül engedélyezhető fegyverszállítások mértékét.

 

Harpoon fegyverszállítás orosz-ukrán háború flotta blokád
Kapcsolódó cikkek