Három évre elosztva 2022 és 2025 között minden idők legnagyobb lakossági zajvédelmi programját indítja el szeptemberben a Budapest Airport (BUD), a beruházás összértéke 1,2 milliárd forint – jelentette be Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója.

Budapest Airport Zrt. ablakcsere program
Fotó: Baranyi Róbert

A már több mint tíz éve futó programot ősztől bővítik ki, célja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők zajterhelésének csökkentése. A projekt keretében az ingatlanok nyílászáróinak utólagos szigetelését vagy cseréjét vállalja a társaság. Eddig több mint 1500 ingatlan jelentkezett a zajszigetelésre. Az érintett kerületek: a X., XVII.,  XVIII., XIX., valamint Vecsés és Üllő lakói lehetnek. A vezérigazgató hozzátette:Összesen négyezer ingatlan tulajdonosát érinthet a zajszigetelő beruházás.

Eddig a program nem volt népszerű, mindössze az érintett ingatlantulajdonosok 30 százaléka vette csak igénybe 2008 és 2020 között, de szeptembertől a korábbi ablakszigetelés mellett, az ablakcsere is elérhető – válaszolta a VG-nek Chris Dinsdale.

Az ősszel induló program újonnan bevont településrészeket is tartalmaz majd. A projekt attraktívabb lesz, mint a korábbiak, és jobban igazodik a lakosság igényeihez, ezért is kezdeményezett a BUD konzultációt az érintett települések polgármestereivel.

A programban kérhető szolgáltatások: 

  • Pótlólagos ablakszigetelés, pluszüveggel látják el az ablakot, ez 10 decibellel csökkenti a zajt.
  • Ablakcsere, a hálóhelyiségben ingyenes, egyéb lakóhelyiségben a tízévesnél régebbi ablakokat cserélik ingyenesen, további helyiségekben pedig költségmegosztással kérhető az ablakcsere. A BUD ebben az esetben az ablakcsereköltségeinek 70 százalékát állja.
  • Redőnytok-szigetelés.
  • Szellőztetőberendezés, amely zárt ablak mellett a külső zajok kizárásával friss levegőt juttat be kintről.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a projekt különböző fázisokban valósul meg. Újdonság, hogy először vehetnek részt a programban a kőbányai ingatlantulajdonosok.

Construction worker repairing window in house
Fotó: Shutterstock

A repülőtér-üzemeltető a légitársaságok által az éjfél és hajnal öt óra között Budapest felett végrehajtott fel- és leszállások után fizetendő mélyalvási díjból befolyt összeget a zajvédelmi programra fordítja. A BUD vezérigazgatója elmondta:

2019 és 2022 első fél éve között ez 375 ezer euró volt, amiből csak idén 240 ezer euró folyt be.

Chris Dinsdale szerint 2022-ben a 2019-es forgalom 75-80 százalékát bonyolíthatja le a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Idén körülbelül 12-13 millió utas fordulhat meg a légikikötőben. A járványhatás és a légi forgalmi miatt járatok szűntek meg, ezért lassabban térhet vissza a 2019-es évhez hasonló forgalom, a várakozásaik szerint 2024-es év lehet olyan, mint a pandémiát megelőző időszak.