Közélet

Az oroszok tovább támadják a dél-ukrajnai Mikolajiv városát és környékét

Mikolajiv városában lakóházakra nyitottak ágyútüzet, több épületben is kár keletkezett.

Az Ukrajnát támadó orosz erők hat rakétát lőttek ki kedden a dél-ukrajnai megyeszékhely, Mikolajiv melletti Bastanka városra, a megyeközpontot ágyúzták, aminek következtében lakóházak rongálódtak meg – közölte Hanna Zamazjejeva, a megyei tanács elnöke.

A tisztségviselő beszámolója szerint a hat orosz rakétából hármat az ukrán légvédelem semlegesített.

Eközben az orosz erők Mikolajiv városra ágyútüzet nyitottak, több épületben, köztük lakóházakban okozva károkat. Áldozatokról eddig nem érkezett hír.  a Donyeck megyei stratégiai jelentőségű város, Szlovjanszk irányába, Dolina településnél az ukrán katonák visszaverték az orosz erők ostromműveletét, és visszavonulásra kényszerítették őket – tájékoztatott az ukrán vezérkar kedd reggeli helyzetjelentésében.

Ukrajna Bastanka
Bastanka 
Fotó: Matteo Placucci/AFP

Az amerikai szakértők úgy vélik, hogy az orosz csapatok a Donyec-medencében Bahmut és Sziverszk elleni támadásra készülnek, de a Liszicsanszkért vívott csaták után nem valószínű, hogy sikeresek lesznek. Rámutattak, hogy 

Vlagyimir Putyin orosz elnök Liszicsanszk elfoglalásakor már a teljes luhanszki régió megszállását ünnepelte, és úgy tűnik, parancsot adott az orosz hadseregnek, hogy tartsanak szünetet.

Egyre nő az elhúzódó háború esélye

Az orosz csapatok hamarosan elfoglalhatják a donbaszi régiót.

 Az ukrán fegyveres erők viszont egyre gyakrabban támadják az orosz katonai infrastruktúrát közvetett tűzzel és az Egyesült Államok által biztosított HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel a megszállt területek mélyén.

Az ukrán erők hétfőn orosz lőszerraktárakra mértek csapást a harkivi régióban és a donyecki Sznyizsnében, múlt vasárnap pedig eltalálták a négy melitopoli orosz támaszpont egyikét – emlékeztettek az elemzők. A megszállt Donyeck városban felrobbant egy orosz lőszerraktár – közölte az Ukrajinszka Pravda. A donyecki forrás szerint két ember életét vesztette, ketten sebesüléseket szenvedtek. A város egy másik kerületében pedig a becsapódó lövedékek megrongáltak egy hidat.

Két ismeretlen orosz katona maradványaira bukkantak a harkivi metró egyik megállójánál – számolt be a Szuszpilne hírportál. Azt, hogy orosz katonák, az egyenruhájuk alapján állapították meg a hatóságok. Egy ott szolgáló ukrán katona azt mondta, hogy az oroszok a háború legelején, február 24-25. körül estek el a városért vívott harcokban, és ukrán katonák temették el őket. Most DNS-vizsgálatot végeznek a hatóságok személyazonosságuk kiderítésére, majd a holttesteket cserére felkínálják az orosz hatóságoknak.

 

Mikolajiv rakétatámadás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek