Nagyon fontos azzal kezdeni, hogy a családtámogatási programok egyik zászlóshajójaként működő támogatott hitelt felvevőket közvetlenül nem fogják érinteni a monetáris szigorítás hatásai. Mivel ez egy kamattámogatott a kölcsön árát itt az állam fizeti meg. Természetesen közvetve mégiscsak érezni fogja ennek hatását a lakosság, hiszen az államnak ahhoz, hogy finanszírozni tudja ezt a kiadást is, növelnie kell a bevételeit. Ehhez az kell, hogy az állam vagy visszafogja a költségvetési kiadásait, vagy növelje az adóbevételeit. Mind a kettőre volt példa ebből az utóbbi időben.

Évtizedes tabuk dőltek meg

– fogalmazott Virovácz Péter. Hozzátette, hogy érdemes visszagondolni a néhány évvel ezelőtti helyzetre és az akkori kilátásokra, amikor a 2010-es évek elképesztő hitelezési optimizmusáról beszélünk. Lehet azt mondani, hogy túlzásba vitték a cégek és a lakosság a hitelfelvételt? Nem feltétlenül, mivel az évekkel ezelőtti szaksajtót vizsgálva azt láthatjuk, hogy az elemzői konszenzus ugyan várta az inflációs cél visszafogását és a kamatok emelkedését, de 

két számjegyű kamatkörnyezetre senki sem számított.

Virovácz Péter; ING vezető elmező; VG Podcast
Fotó: P. A. R. / VG

Róka fogta csuka helyzet

A szuperalacsony kamatok időszakában a pénzintézeti mantra úgy szólt, hogy: fix, fix, fix… Ez azt jelenti, hogy mindenki a fix kamatozású hitelek felé terelte az igénylőket, ami abban a helyzetben természetesen racionális lépés volt. A pesszimistábbak, akik sejtették, hogy az olcsó pénz időszaka a végéhez közeledik, öt-tíz évekre lefixálták a kamatokat, de voltak, akik a futamidő végéig az egységes fizetés mellett döntöttek.

Mellettük ott voltak azok, akik 19-re húztak lapot, és azt mondták, hogy megkockáztatják a változó kamatozást. Ez a réteg számíthatott arra, hogy öt-tíz év múlva alapvetően jobban fog keresni, és ha a törlesztőrészletei esetleg nőnének, azt majd megoldja. Ki lett ennek a tippjátéknak a győztese?

Az óvatosabbak jártak pórul, vagyis akik a fix kamatozásra tették le a voksukat négy-öt évvel ezelőtt. Miért van ez így? A változó kamatozású hiteleseket védi a monetáris politika szigorától a kamatsapka vagy a hitelmoratórium. Számukra lehet, hogy egy-két évig akár még magas is lehet a törlesztőrészlet, de amikor a gazdasági környezet helyreáll, akkor jönni fog egy rendkívül kedvező időszak a számukra. Ezzel szemben a fixesek közül több tízezren vannak, akiknek a jelenlegi helyzetben érik a kamatforduló. Ezek az adósok most a kifejezetten magas, két számjegyű kamatkörnyezetben fogják öt-tíz évre fixálni a hitelüket, ami rendkívül fájdalmas lehet.

Man counting forints számol forint pénz hitel hitelmoratórium
Fotó: Shutterstock

Mi lesz a hitelmoratóriumban lévőkkel?

Azok, akik még mindig élvezik a hitelmoratórium nyújtotta védelmet, vagy esetleg a kamatsapkát, nagyon meg fognak lepődni, amikor a moratóriumból kikerülve szembesülnek az új világgal. A Magyar Nemzeti Bank nem véletlenül hangoztatta, hogy csak azok éljenek a törlesztés felfüggesztésével, akiknek feltétlenül szükséges. Ugyan ezeknél az adósoknál nem nőhetnek a törlesztőrészletek, de a futamidőkön be kell majd hajtani az extra pénzt. Nincs ingyenebéd. Csak az elmúlt fél évben tapasztalt gazdasági hatások 

200–500 ezer forint közötti értékkel növelhették meg a moratóriumban lévő adósok tartozását. 

A bankok részéről kompromisszumkész hozzáállásra lesz szükség. Mindenkinek az az érdeke, hogy a tartozás részben vagy egészben törlesztve legyen, ehhez pedig az kellhet, hogy bizonyos esetekben a bankok állapodjanak meg az egyes adósokkal.

Sokan úgy vélik, hogy 2023-ban gazdasági recesszióval fog szembenézni az ország. Sokaknak fájt volna, ha elengedik a moratóriumot fél évvel ezelőtt, de katasztrófa valószínűleg nem történt volna. Az a 82 ezer adós, aki még él a moratóriummal, nagyrészt valószínűleg tudott volna törleszteni. Azonban egy visszaeső gazdaságban, egy recessziós időszakban, amikor a akár emelkedhet is, igazi morális kérdés lesz, hogy tényleg véget vessenek-e a hiteltörlesztési moratóriumnak.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast