Ami a félvezetőket illeti, Kínának nagyobb szüksége van Tajvanra, mint fordítva. Az Egyesült Államok kongresszusi képviselője, Nancy Pelosi tajvani látogatása után azonban Peking leállította a kereskedelmét a szigettel. Csakhogy a tilalmak nem érintették az elektronikai szektort.

Tovább feszíti a húrt Tajvanon Washington

Újabb amerikai delegáció érkezett a szigetre hétfőn, Peking dühöng.

A Boston Consulting Group 2021-es jelentése szerint Tajvanon található a világ legfejlettebb félvezetőit gyártó kapacitás több mint 90 százaléka, így nem csoda, hogy Pelosi sem hagyta ki a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), a világ legnagyobb csipgyárának meglátogatását. Pekingnek nagy szüksége van a tajvani félvezetőkre, viszont

a TSMC bevételének mindössze 10 százaléka származik Kínából, és több mint a fele az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelméből.

This aerial photo taken on August 10, 2022 shows the view of a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) factory in Nanjing, in China's eastern Jiangsu province. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: STR / AFP

Patrick Chen, a CLSA befektetési csoport vezetője rámutatott, hogy a csipgyártó cégek nem függenek olyan mértékben Kínától, mint fordítva.

Úgy gondolom, hogy ezeknek a vállalatoknak az igazi kihívás továbbra is a keresletcsökkenésből fakad, nem pedig abból, ami geopolitikai szinten folyik

– tette hozzá.

A jelek szerint a szektor növekedése fokozatosan lelassulhat, mivel a fogyasztók a járványidőszak alatt feliratkoztak a különböző felhőalapú szolgáltatásokra, a vállalatok pedig átszervezték az irodáikat. Csakhogy a felhőpiacnak sincsen egyszerű dolga, az egyre emelkedő miatt a befektetők attól tartanak, hogy a felhasználók költségcsökkentés céljából visszamondják az előfizetéseiket.

Ráadásul bizonyos csipekből és kulcsfontosságú alapanyagokból hiány is kialakult – amellett, hogy más típusúakból viszont készletek torlódtak fel –, ami még inkább visszavetette a felhőalapú tárolással foglalkozó vállalatok gyarapodását. Az előző negyedévhez képest a második negyedévben már lassabb éves bevételnövekedésről számoltak be a szektorban, a Google Cloud 8 százalékponttal, a Microsoft Azure 6 százalékponttal, az Amazon Web Services pedig több mint 3 százalékponttal esett vissza – írja a Reuters.

Morris Chang, chairman of Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, (TSMC), speaks during the investors conference in Taipei on January 17, 2013.  Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, the world's leading contract microchip maker, said profits in the three months to December rose 31.8 percent from a year ago on higher-than-expected demand.  AFP PHOTO / Sam Yeh (Photo by SAM YEH / AFP)
Morris Chang, a TSMC elnöke. Fotó: Sam Yeh / AFP

Visszatérve a TSMC-re, ahogyan Pelosi tajvani látogatása után Peking katonai gyakorlatokba kezdett a sziget körül, és kereskedelmi tilalmakat vetett ki, az elemzők azonnal jelezték, hogy a tajvani csipek, különösen amelyeket a TSMC gyárt, túl fontosak a világ és Kína számára ahhoz, hogy a csipfronton bármiféle nagyobb zavar álljon be.

Mehdi Hosseini, az amerikai Susquehanna technológai vállalat elemzője szerint, ha megnézzük a globális keresletet, a felhőalapú infrastruktúrát, az elektromos járműveket, az ipari létesítmények következő generációját, ezek mindegyike olyan csipeket igényel, amelyeket a TSMC-ben gyártanak.

Ha ne adj isten a TSMC tajvani gyárai nem tudnának működni, akkor a globális gazdaság nagyobb mértékben lassulhat le, mint a Covid–19-járvány alatt

– hangsúlyozta az elemző.

A kínai csipgyártók még mindig nagyon le vannak maradva

Bár gondolhatnánk arra, hogy Kína majd legyártja saját magának a félvezetőket az óriási gyártási kapacitása miatt, azonban a csipgyártóik még mindig le vannak maradva. Az elmúlt néhány évben már próbálták felpörgetni különböző támogató politikákkal a technológiát, ám még így sem tudták utolérni a szomszédos szigetet. Az egyik kínai csipóriásnak, a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) vállalatnak például 15 évébe telt, mire eljutott oda, ahol a TSMC tíz évvel ezelőtt volt – mondta Hosseini egy múlt heti interjúban a CNBC-nek.

Kína nem fér hozzá az élvonalbeli berendezésekhez, és sokáig tart a mérnöki tudás megszerzése is

– mondta.

A Trump-kormányzat alatt az Egyesült Államok lényegében megtiltotta a kínai technológiai óriáscégeknek, a Huaweinek és a SMIC-nek, hogy amerikai technológiát használjanak, beleértve a csipgyártó berendezéseket is. Ez azt jelentette, hogy 2020 vége óta a TSMC már nem tudott félvezetőket gyártani a Huawei számára.

David Hsu, az S&P Global Ratings társigazgatója szerint a TSMC kínai bevétele 2018 és 2020 között a teljes bevétel közel 20 százalékára nőtt. 2021-ben azonban a TSMC kínai kitettsége a teljes bevétel mintegy 10 százalékára esett vissza, a Huaweire vonatkozó tiltás után így más vállalatokhoz helyezték át a kapacitást.

A TSMC – amely az Apple egyik fontos beszállítója – erős tudott maradni, a második negyedévben mintegy 18 milliárd dolláros bevételről számolt be, ami több mint 40 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ezzel szemben a kínai SMIC ugyanebben a negyedévben 1,9 milliárd dolláros bevételt jelentett, ami, bár szintén több mint 40 százalékos növekedés, jóval elmarad a TSMC bevételétől.