A litván és a dán külügyminiszter szerdán szintén azt javasolta, hogy 

az tagországai szüntessék be a turistavízum kiadását orosz állampolgárok részére 

Ukrajna orosz megszállása miatt.

Belgium, Brussels, 2022/05/16. Lithuanian Minister of Foreign Affairs Gabrielius Landsbergis speaks to members of the press at a Foreign Affairs Council meeting at the European Council headquarters. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas.Belgique, Bruxelles, 2022/05/16. Le ministre des Affaires trangres de la Lithuanie Gabrielius Landsbergis parle aux membres de la presse lors d une runion du Conseil des affaires trangres au sige du Conseil europen. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas via AFP

Finnország és Észtország múlt héten tett erre javaslatot, de Olaf Scholz német kancellár és az EU Bizottsága egyelőre nem támogatja a tervet.

Ideális esetben ezt a döntést az uniós vezetők szintjén kellene meghozni. 

Megszüntethetnék a már kiadott turistavízumok érvényességét, és minden (tagállam) beszüntetné az ilyen vízumok kiadását (orosz állampolgároknak) 

– magyarázta Gabrielius Landsbergis, a litván diplomácia vezetője.

Riga már nagyrészt felfüggesztette a turistavízumok és tartózkodási engedélyek kibocsátását orosz állampolgárok részére, miután Észtország és Lettország korábban megtette ezt a lépést, Finnország pedig szigorítja az orosz állampolgárokkal szembeni vízumszabályait.

Landsbergis megkérdőjelezte az egyéni, tagállami szintű intézkedések hatékonyságát, mivel orosz állampolgárok továbbra is beléphetnek az EU területére más EU-tagországok által kibocsátott vízumokkal.

Ma egy orosz állampolgár bármely orosz nagyvárosban, ahol van német konzulátus, kaphat vízumot, és Finnországon, Észtországon, Lettországon, Litvánián vagy Lengyelországon keresztül oda utazhat nyaralni, ahova csak akar – fejtette ki a litván külügyminiszter a Baltic News Service (BNS) hírügynökség tájékoztatása szerint. Hozzátette:

 pontosan ezért lenne szükség egységes EU-s megoldásra.

Dánia, ahová Finnországhoz képest jóval kevesebb orosz turista látogat, egyetért a közös uniós válasz szükségességével, de ha kell, egyedül is lépni fog.

14 May 2022, Berlin: Jeppe Kofod, Foreign Minister of Denmark, arrives for the informal working dinner at the meeting of NATO foreign ministers in Berlin. The main topic of the informal consultations of the NATO foreign ministers is the war in Ukraine. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Bernd von Jutrczenka / DPA Picture-Alliance via AFP

Ha nem lesz közös EU-s nyilatkozat a kérdésben, Dánia megvizsgálja annak lehetőségét, hogy korlátozásokat vezessen be, és így csökkentse az orosz állampolgároknak kibocsátandó turistavízumok számát – hangsúlyozta Jeppe Kofod dán külügyminiszter a Ritzau dán hírügynökségnek.

Mélységesen szégyenletesnek tartom, hogy orosz turisták napozhatnak és fényűző életet élhetnek Dél-Európában, miközben éppen ukrán városokat bombáznak szét a felismerhetetlenségig

– mondta a dán diplomácia vezetője. „Közös EU-s megoldást fogok szorgalmazni, amikor augusztus végén találkozunk” – tette hozzá.

Az EU féléves elnökségét betöltő Csehország azt tervezi, hogy a kérdést napirendre tűzi a következő, augusztusi EU-külügyminiszteri találkozón.

Svédország még nem döntött az álláspontjáról, Norvégia viszont, amely nem tagja az EU-nak, támogatna minden közös lépést.

Aki csak teheti, elutazik Oroszországból – az egekben a repülőjegyárak

A vízumkorlátozásoktól megrémült oroszok bármi áron útnak indulnak. Kaszálnak a légitársaságok.