Ukrajna mind a négy megszállt területe az Oroszországhoz való csatlakozásra szavazott – közölték Moszkva-barát tisztviselők.

Fotó: AFP / Stringer

A Sky News beszámolója szerint az Oroszország által beiktatott választási tisztviselők azt mondták, hogy 

a Zaporizzsjában leadott szavazatok 93 százaléka az annektálást támogatta, a déli Herszonban 87, Luhanszkban 98, Donyeckben pedig 99 százalék támogatta az Oroszországhoz való csatlakozást. 

A népszavazások szeptember 23-án kezdődtek, gyakran fegyveres tisztviselők házról házra gyűjtötték a szavazatokat.

A négy megszállt dél- és kelet-ukrajnai régióba küldött moszkvai tisztviselők azt mondták, hogy kedd délután ötnapos voksolás után bezárták a szavazóhelyiségeket.

A háború miatt már több tízezren menekültek el a régiókból.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a szavazás után kijelentette, hogy a 

a helyzet a nemzetközi jog szempontjából gyökeresen meg fog változni, és következményei lesznek e területek védelme és biztonságának biztosítása tekintetében is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevből az ENSZ Biztonsági Tanácsának videóüzenetet küldött, amelyben kijelentette, hogy már „nincs miről beszélni ezzel az orosz elnökkel”.

Vlagyimir Putyin várhatóan pénteken felszólal hazája parlamentjében a népszavazásokkal kapcsolatban, Valentina Matvijenko, a parlament felsőházának elnöke pedig azt mondta, hogy a képviselők október 4-én tárgyalhatják az annektálásról szóló törvényt. Korábban a VG is megírta, hogy már szeptember 30-án létrejöhet a hivatalos csatlakozás a Luhanszki és Donyecki népköztársaság, valamint a herszoni és a zaporozzsjai régió esetében is. A csatlakozási ünnepségeken Vlagyimir Putyin is részt vehet

Az Ukrajna megszállt területein tartott népszavazásokat Jens Stoltenberg, a főtitkára a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértésének minősítette.

Ezek a területek Ukrajna részei

jelentette ki a katonai szövetség vezetője