Oroszország készen áll a gázszállításra a Északi Áramlat 2. vezeték sértetlenül maradt szálán – közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerdán a Rosszija 24 hírtévével. „Sajnos diverzió miatt az egyik vezetékszál megsérült, vizsgálatra van szükség, amelynek megfelelően további döntéseket kell hozni ennek a szálnak a sorsáról. Ami a második vezetékszálat illeti, az készen áll, megépült. 

Fotó: MTI / AP / Dán fegyveres erők

Ha az európai kollégák meghoznák a szükséges jogi döntéseket a tanúsítással és a korlátozások feloldásával kapcsolatban, akkor, úgy gondolom, hogy Oroszország rövid időn belül biztosítani tudná a megfelelő szállítást a vezetéknek ezen a szálán” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Megjegyezte, hogy sem az Északi Áramlat projekt üzemeltetője, sem pedig az orosz szervezetek – a Gazprom és a Rosztyehnadzor – nem kaptak engedélyt arra, hogy kivizsgálják a csővezetékeken történt incidenseket. Novak hangsúlyozta, hogy egy objektív vizsgálathoz szükség van az orosz szakemberek részvételére.

Nagyon drága lesz az Északi Áramlat helyreállítása

Bár még nem tudni pontosan, milyen károkat okoztak a robbanások az Északi Áramlat csővezetékein, a szakértők már azt fontolgatják, hogy lehet azokat helyreállítani. Nem lesz könnyű – és olcsó sem.

A Kommerszant című gazdasági lap szerint Németország, Dánia és Svédország közös vizsgálócsoportot kíván felállítani az Északi Áramlat vezetékein történt rendkívüli események kivizsgálására. A Kreml szerint Moszkvának részt kell vennie a helyszíni szemlében és magában a vizsgálatban is.

Az Északi Áramlat 1, és az Északi Áramlat 2. vezetékrendszer három szálán szeptember 26-án jelentősen csökkent a nyomás. A szabotázscselekménynek, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig terrorcselekménynek minősítette a történteket. A Kreml szerint mindkét vezeték helyreállítható. Novak észszerűnek nevezte az országainak azt a döntését, hogy nem vezetnek be árplafont az orosz gázra.