Közélet

Mi lesz, ha több ezer orosz rab egyszer csak hazatér a frontról?

Az elítélteket ágyútölteléknek vitték a frontra az oroszok, ám a túlélők lassan hazaérnek.

A Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner csoport júliusban kezdte m9eg börtönökből feltölteni az állományát az Ukrajnában zajló harcokhoz, és ekkor hat hónapos szolgálati idő után kegyelmet ígért a túlélőknek. Ez az idő az első csatlakozók esetében már lejárt, lassan megkezdődik a fegyencek hazatérése a frontokról.

Happy,Reunion,Of,Soldier,From,Russia,With,Family,,Daughter,Hug
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Bár ők nem biztos, hogy annyira sokan lehetnek, hiszen 

nyugati titkosszolgálatok szerint a Wagner mintegy 40 ezer rabot küldött a háborúba, Kijev szerint mintegy 30 ezren meghaltak, megsebesültek vagy dezertáltak. 

Az ukrán adatokat független forrásokból nem erősítették meg, ám az is tény, hogy nem az összes fegyencből zsoldossá váló katona kezdte meg ukrajnai pályafutását az első pillanatokban. Az is kétségtelennek tűnik, hogy a Wagner leginkább Bahmutnál volt aktív, ahol jelentős véráldozat árán tudnak az oroszok előretörni.

A The New York Times összeállítása szerint a legtöbb csatlakozó piti bűncselekmények miatt került börtönbe, ám többszörös erőszaktevők és gyilkosok is vannak köztük. Ahogy egyre többük számára telik le a hat hónapos szolgálat, egyre többen térhetnek vissza az orosz hátországba. A túlélők érdemrendekkel, jelentős összeggel és a kegyelmet igazoló papírokkal térhetnek haza, ám 

kérdéses, hogy az orosz társadalom mennyire lesz képes őket integrálni a börtön és a háború borzalmai után.

A szabadságukat igazoló papírok is problémásak lehetnek jogi szakértők szerint, ugyanis Oroszországban egyedül Vlagyimir Putyin gyakorolhat kegyelmet, ám a kérvények először regionális bizottságokhoz kerülnek, mielőtt elérnék a Kremlt, de a bizottságok tagjai nem találkoztak egyelőre katonának állt rabok kérvényeivel, ami felveti a volt elítéltek jogi státuszának a kérdését. Ugyancsak jogi kérdéseket vet fel az, hogy zsoldosokat toborozni illegális Oroszországban.

Ráadásul a kezdeti lelkesedés után csökkenni látszik a jelentkezők száma is, amit a Wagner igyekszik a hazatérőkről közzétett videókkal és más előnyök ecsetelésével ellensúlyozni, hogy újabb jelentkezőket nyerjen meg a 350 ezres oroszországi börtönpopulációból. A Wagner csoport élén álló Jevgenyij Prigozsin, aki maga is börtönviselt, toborzó körútja alatt a kegyelem lehetősége mellett havi 100 ezer rubelt (több mint 500 ezer forint) és bátorsági bónuszokat ígért, halál esetére pedig jelentős összeget a túlélő családtagok számára.

Ugyanakkor a zsoldosseregből csak a hat hónapos szolgálat letelte jelent kiutat, Prigozsin szerint 

aki a fronton realizálja, hogy mégsem akar harcolni, az dezertőrnek számít, és lelövik. 

Beszámolók szerint a rabokat szinte azonnal a frontra küldték, és a félelem segítségével szorították engedelmességre, ugyanakkor olyan esetről is hallani, aki a kegyelem után is visszatérne a háborúba, hogy megvédje Oroszországot.

 

Wagner-csoport Jevgenyij Prigozsin zsoldosok toborzás
Kapcsolódó cikkek