Nemzetközi gazdaság

Kénytelen lesz beengedni orosz és fehérorosz diplomatákat Ausztria

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet téli ülésszaka Bécsben lesz. Ausztria nem tilthatja ki a részt vevő orosz és fehérorosz delegációt.

Ausztriának jogi kötelezettsége vízumot adni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi parlamenti közgyűlésén részt venni kívánó orosz és fehérorosz delegáció tagjainak – szögezte le kedden az EBESZ Parlamenti Közgyűlése. A szervezet székhelye Ausztria fővárosában található.

EBESZ Ausztria
Kénytelen lesz beengedni az orosz és fehérorosz diplomatákat Ausztria az EBESZ üléseire.
Fotó: AFP

A testület nyomatékosította, hogy a vízum kiállítása nem mérlegelés kérdése.

A grémium egyúttal felszólította Ausztriát, hogy könnyítse meg a delegációk beutazását a téli ülésszakra. A közgyűlés ülését február 23-án és 24-én, az ukrajnai háború megindításának egyéves évfordulóján tartják.

Húsz ország 81 képviselője a múlt héten levélben követelte Ausztriától, hogy 

akadályozza meg az orosz küldöttség részvételét az EBESZ bécsi ülésén. Arra kérték az osztrák szövetségi kormányt, hogy ne adjon ki vízumot a nemzetközi szankciók hatálya alatt álló orosz parlamenti képviselőknek.

Az idei általános vita témája az ukrajnai háború. A közgyűlésben beszédet mond többek között Daniela De Ridder kelet-európai, Reinhold Lopatka ukrajnai és Steve Cohen politikai foglyokért felelős különmegbízott, valamint John Whittingdale ukrajnai háborús bűnökkel foglalkozó különleges jelentéstevő.

Orosz diplomatákat utasított ki Ausztria

Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön – közölte az ország külügyminisztériuma.

 

Ausztria diplomata EBESZ
Kapcsolódó cikkek