Közélet

Orosz–ukrán háború 393. nap – friss hírek

A háború legfontosabb csütörtöki híreit itt követheti.

Több mint fél évnyi véres ostrom után úgy tűnik vesztesen kerülhet ki Oroszország a bahmuti csatából. A legfrissebb hírszerzési információk szerint az orosz offenzíva annyira lelassult, szinte teljesen megtorpant, hogy Moszkvában már arról beszélnek, teljesen feladhatják az elfoglalhatatlannak ítélt várost.

Fotó: Aris Messinis

Erről az amerikai háborútudománnyal foglalkozó agytröszt, az Institute for the Study of War (ISW) is írt legfrissebb elemzésében. 

A portál szerint március 21 lehetett a fordulópont az ostromban, mert akkor tudtak áttörni az ukrán erők az orosz harapófogón és több területet is felszabadítottak, enyhítve ezzel a hetek óta nehezedő nyomáson.

Az ISW szerint a Bahmut és a Vuhledar elleni támadások jelentősen megritkultak az elmúlt két napban és várhatóan akár teljesen megszűnhetnek: az oroszok tehát kivonulhatnak a területről és más irányban folytathatják a háborút. 

A háború legfontosabb csütörtöki híreit itt követheti: 

 

21:30

EU-csúcs: küldik a lőszert Ukrajnának, fokozzák a nyomást Oroszországon

Az csütörtöki EU-csúcstalálkozó legfontosabb témája az ukrajnai háború volt, a tagállamok vezetői pedig a támogatásukról biztosították a szomszédos országot. A szankciók fenntartása mellett az Európai Tanács jelentős lőszerszállítmányokról is ígéretet tett az ukrán elnöknek.

21:08

A háború árnyékában is halmozzák az aranyat az oroszok

A szankciók ellenére Oroszország aranytartalékai több mint 135 milliárd dollárra emelkedtek.

19:18

Veszélybe került az észt külügyminiszter, kigyulladt a páncélozott autója Kijevben

Kigyulladt Urmas Reinsalu észt külügyminiszter páncélozott autója Kijevben tett látogatásakor. Reinsalu csütörtökön Tallinnban tartott sajtótájékoztatóján számolt be a rémísztő pillanatról. 

18:38

A legjobb munkaerő menekül el Ukrajnából – A nagy kérdés: visszatér-e még valaki?

A háború kitörése után ukránok milliói hagyták el otthonukat és külföldre menekültek, nagy részük még mindig nem tért vissza. A Center for Economic Strategy szervezet és az Info Sapiens kutatási ügynökség által végzett felmérés szerint többségükben a magas végzettséggel rendelkezők és a jól képzett szakemberek távoztak.

18:00

Megérkeztek az első MiG 29-es vadászgépek Ukrajnába - Moszkva vádaskodik

Ukrajnában van az első négy MiG 29-es vadászgép azok közül, amelyeket Szlovákia átad Ukrajnának – közölte csütörtökön a szlovák védelmi minisztérium. A minisztérium szerint a vadászgépeket ukrán pilóták vitték át Ukrajnába a szlovák légierő támogatásával. Az átadandó többi gép a következő hetekben repül majd át. 

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG 29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának – jelentette Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.

16:16

Zelenszkij ígéretet tett arra, hogy minden újjáépül Herszonban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a dél-ukrajnai Herszon megyébe látogatott, ahol beszélgetett a helyi lakosokkal, és megígérte, hogy fokozatosan újjáépítenek mindent, amit az orosz hadsereg lerombolt – közölte az ukrán elnöki iroda. 

15:57

Több mint kétezer ukrajnai beteget láttak már el az európai kórházak

Az ukrajnai háború kezdete óta több mint kétezer ukrajnai beteget szállítottak át gyógykezelésre a tagállamok, köztük Magyarország kórházaiba az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

15:25

Megadásra ösztönző szórólapokat szórnak az oroszok az ukrán állásokra

Az ukrán hrivnya mintájára stilizált szórólapokat szórnak az oroszok az ukrán katonák állásaira Zaporizzsjánál – közölte az orosz biztonsági szolgálat. A szórólapokon szerepel egy rádiófrekvencia, amin az ukrán katonák fel tudják venni a kapcsolatot az oroszokkal és megbeszélhetik velük a kapitulálás helyét és idejét.

15:02

Zelenszkij bekeményít: nem tud kivergődni saját csapdájából a finn miniszterelnök

Sanna Marin meggondolatlanul igért vadászgépeket Ukrajnának. Bár a finn miniszterelnök szívesen elfelejtené a témát, Kijev már tartja a markát.

13:45

Ukrajna olyan ütemben fogyasztja a lövedékeket, hogy a NATO nem tud eleget gyártani az utánpótláshoz

NATO elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, de a főtitkár szerint Kijev több fegyvert emészt fel, mint az Atlanti Szövetség gyártási kapacitása. Jens Stoltenberg elmondta, hogy Ukrajna naponta 4–7 ezer tüzérségi lövedéket használ el, ezzel a tempóval pedig a NATO-tagok nem tudják tartani a lépést a gyártás területén. Oroszország 20 ezer tüzérségi lövedéket vet be naponta.

13:23

Oroszország az idén 1500 tankot tervez gyártani, legalábbis papíron

Dmtirij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke egy interjúban arról beszélt, hogy a Nyugat hatalmasat téved, amikor azt gondolja, hogy Oroszországnak nincsenek meg az eszközei a rohamos fegyverépítéshez. A volt államfő közölte, hogy országának minden feltétel adott ahhoz, hogy rengeteg fegyvert építsen, és idén 1500 tank le is gurul a futószalagokról. Ezeket természetesen egyből küldik is Ukrajnába.

12:28

Ellentámadásra készülnek az ukránok

A már négy hónapja védekezésre kényszerülő ukrán erők a nagyon közeli jövőben ellentámadást fognak indítani az orosz csapatok ellen – mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka csütörtökön.

10:24

Moszkva Luhanszkba csoportosítja az erőit, ukrán ellentámadástól tarthatnak

Az ukrán védők többé-kevésbé stabilizálták a bahmuti helyzetet, az oroszok nem tudnak tovább előre törni a város nyugati, iparosított részén – állítja egy ukrán katonai elemző, Oleh Zsdanov. Szerinte Bahmut ostroma gyakorlatilag semmilyen hasznot nem hozott az inváziós erőknek.

09:42

NAÜ: a zaporizzsjai atomerőmű biztonsága továbbra is kétséges

Európa legnagyobb atomerőműve három hete egy telephelyen kívüli külső tápvezetékről jut elektromos áramhoz, ha ez is megszűnik, az erőmű a vészhelyzeti dízelgenerátorok segítségével tudja csak biztosítani a reaktormag és a nukleáris hulladéktározó hűtését.

08:43

Végleg feladhatják az oroszok Bahmut ostromát, a csapatokat már más irányba küldték

Megtorpant a bahmuti offenzíva, sőt, veszített is az eddig elfoglalt területeiből az eddig kulcsfontosságúnak tartott város körül az orosz hadsereg.

08:40

Medvegyev: Ukrajna azért akar csatlakozni a NATO-hoz, hogy utána azonnal megtámadja Oroszországot

Ukrajna a NATO-csatlakozás után teljes körű katonai hadműveletet indíthat Oroszország ellen a Krím-félsziget miatt – fejtette ki a véleményét az orosz médiának az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmtirij Medvegyev.

Bahmut orosz-ukrán háború offenzíva ostrom
Kapcsolódó cikkek