Közélet

Kína és Oroszország: Amerika akadályozza, hogy bármi kiderüljön az Északi Áramlat felrobbantásáról

Oroszország továbbra is azt akarja, hogy egy átfogó, átlátható és elfogulatlan vizsgálat keretében az ENSZ találja meg, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot. A dániai orosz nagykövet, Vlagyimir Barbin sürgette: az elkövetőket, a támogatóikat, a szervezőket és a felbújtókat mind el kell kapni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem támogatta azt az orosz–kínai határozatot, ami elrendelte volna az Északi Áramlat felrobbanása körüli átfogó vizsgálatot. A dániai orosz nagykövet szerint a BT ezzel egy veszélyes precedenst teremt.

AT SEA - SEPTEMBER 27: In this Handout Photo provided by Swedish Coast Guard, the release of gas emanating from a leak on the Nord Stream 2 gas pipeline in the Baltic Sea on September 27, 2022 in At Sea. A fourth leak has been detected in the undersea gas pipelines linking Russia to Europe, after explosions were reported earlier this week in suspected sabotage. (
Fotó:  Swedish Coast Guard via Getty Images

A nyugati országok mindent megtesznek, hogy ne derüljön fény a gázvezetékek körüli eseményekre. Ez egy veszélyes precedenst teremt. A terrorizmus és a bűnözés elleni nemzetközi küzdelem előmozdítása helyett a széthúzást és a politikai megállapodások kukába dobását segítik elő 

– mondta Vlagyimir Barbin. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is elvárja, hogy egy átfogó, átlátható és elfogulatlan vizsgálat keretében az ENSZ vizsgálja ki a szabotázst, találja meg az elkövetőket és mindenkit, aki részt vett az Északi Áramlat felrobbantásában. 

Az ENSZ BT nyugati tagjai azzal indokolták az orosz–kínai határozat elutasítását, hogy korai egy ilyen vizsgálatot lefolytatni, ameddig a nemzeti vizsgálatok még tartanak

– írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Kártérítést kérhet Oroszország az Északi Áramlat felrobbantása miatt

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Moszkva kitől várna pénzt.

Az ENSZ BT érvelésére Barbin azt felelte, hogy 

a Kínával közös határozatuk semmiben sem akadályozta volna a nemzeti vizsgálatokat. 

Szerinte pusztán arról van szó, hogy Németország, Svédország és Dánia nem akarja megosztani az információ az esetről Oroszországgal. Moszkva úgy látja, hogy a nyugati országok szándékosan akadályozzák, hogy egy független vizsgálat tárja fel, hogy mi történt a gázvezetékekkel.

Az ENSZ BT hétfőn döntött róla, hogy nem támogatja a határozatot. A dokumentumra 3 támogató szavazat érkezett, ellenszavazat nem volt, viszont 12 ország tartózkodott. Az elfogadáshoz 9 szavazatra lett volna szükség.

Kína és Oroszország mellett Brazília támogatta a határozatot. 

Az ENSZ BT összes többi tagja (Albánia, az Egyesült Királyság, Gabon, Ghána, Málta, Mozambik, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Államok, Franciaország, Svájc, Ecuador és Japán) tartózkodott. Fehéroroszország, Venezuela, Észak-Korea, Nicaragua, Szíria és Eritrea is a határozat társszerzői között voltak, de ezek az országok nem tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsának, így nem vettek részt a szavazásban.

A határozat azt írta volna elő, hogy Antonio Guterres, az ENSZ-főtitkára megbízást kapott volna egy független nemzetközi vizsgálóbizottság felállítására. Ennek a bizottságnak a dolga lett volna kideríteni, hogy mi történt az Északi Áramlattal.

Kína jelezte, hogy csalódott, amiért az ENSZ BT az Egyesült Államok vezetésével nem tölti be a feladatát és nem garantálja a nemzetközi békét és biztonságot. 

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning arról beszélt, hogy az akadályok ellenére az igazság a felszínre fog kerülni és a világ megtudja, hogy ki robbantotta fel a gázvezetékeket. Mao arról is beszél, hogy Amerika látványosan el akarja kerülni, hogy bármi is kiderüljön az Északi Áramlatról – írta meg a Global Times. A kínai szóvivő szerint ez rendkívül gyanús.

Mitől félsz, USA? 

– tette fel a kérdést Mao Ning, majd hozzátette, hogy Kína azon fog dolgozni, hogy kiderüljön ki áll a terrorcselekmény mögött és az elkövetők bíróság elé álljanak. 

 

Északi Áramlat ENSZ BT ensz biztonsági tanács
Kapcsolódó cikkek