Közélet

Putyin közel 150 ezer orosz besorozásáról döntött

Moszkva nagy erőkkel készül a tavaszi ütközetekre. Jelenleg az orosz törvények a 18 és 27 év közötti férfiaknak írják elő a katonai szolgálat teljesítését.

Az orosz elnök rendeletet írt alá 147 ezer orosz állampolgár kötelező katonai szolgálatra való behívásáról az ország tavaszi hadkötelezettség keretében – jelentette az orosz állami média. 

Russian President Vladimir Putin launches a number of pharmaceutical facilities in Russia via a video link at the Kremlin in Moscow on March 30, 2023.
Fotó: AFP

Vlagyimir Putyin utoljára szeptemberben írt alá besorozásról rendeletet, amelyben 120 ezer állampolgárt hívott be katonai szolgálatra

 – közölte az állami TASZSZ hírügynökség.

A The Guardian beszámolója szerint a szeptemberi besorozásról az orosz védelmi minisztérium azt mondta, hogy az őszi hadkötelezettség „semmilyen módon nem kapcsolódik a különleges hadművelethez”, ahogyan Oroszország hivatalosan nevezi az Ukrajna elleni inváziót. Oroszországban minden férfinak egy év katonai szolgálatot kell teljesítenie 18 és 27 év között, vagy ezzel egyenértékű képzést kell teljesítenie a felsőoktatásban. 

Az ukrajnai frontvonalak nagyrészt megmerevedtek tavaly november óta, amikor az ukrán erők végrehajtották utolsó nagyobb offenzívájukat.

Azóta az orosz hadsereg több százezer frissen besorozott tartalékost küldött a frontra, de jelentősebb sikereket nem tudott elérni. 

Az utóbbi időben a Donyeck megyei Bahmutért folynak a legádázabb harcok. 

Még több fiatal férfit küldenének a frontra az oroszok

Az orosz törvényhozás előtt van egy javaslat a sorozás felső korhatárának emeléséről. A javaslat kritikusai szerint Oroszország ezzel a lépéssel akarja kompenzálni a súlyos katonai veszteségeket az ukrán fronton.

 

besorozás orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek