Elsőként a nyár végéig tesz javaslatot a háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására az Energiahivatal. Ezzel a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint előreláthatóan októbertől indulhat meg az ideiglenes intézkedés ütemezett kivezetése. A későbbiekben háromhavonta ismétlődő felülvizsgálat célja, hogy egyre több, tavaly november óta telepített kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.

Fotó: Shutterstock

Mint írták a kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta energiaválságban mindent megtesz az ellátásbiztonság megőrzéséért és a lakossági energiaárak alacsonyan tartásáért, valamint az állami támogatásoknak köszönhetően nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a hazai hasznosítása. Csak tavaly 1100 megawattal nőttek a hazai beépített kapacitások, melyek mára meghaladták a 4200 megawattot. 

A rendkívüli tempójú felfutást nem tudta azonos gyorsasággal lekövetni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése, rugalmasságának fokozása. 

Ősszel ezért kellett átmeneti korlátozást életbe léptetni a helyben fel nem használt áram közcélú hálózatba betáplálására a tárca szerint.

Az ellátási és hálózati helyzet alapos elemzése nyomán születhet döntés az ideiglenes felfüggesztés további sorsáról, ennek menetrendjét egy új kormányrendelet határozza meg a közlés szerint. Az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító MAVIR álláspontjának figyelembe vételével a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal készít elő javaslatot első alkalommal 2023 augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást.

Az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratórium teljes feloldásáig a cégek és szervezetek háromhavonta megismétlik feladataikat, majd a hálózati engedélyesek egyedileg dönthetnek egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről.

A hálózatra kapcsolás megnyíló lehetőségéről pedig automatikusan értesítik a 2022. november 1. után üzembe helyezett napelemek üzemeltetőit. 

Az ország áramigényének kiszolgálásában az atomenergia mellett a jövőben is kiemelt szerepet élveznek a megújuló energiaforrások, miután a kormányzati intézkedések érdemben előmozdítják a tiszta napelemes kapacitások bővítését.

Az időszakosan működő megújuló energiák hasznosítását többek között tavasztól összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel induló, akkumulátoros ipari energiatárolók létesítését támogató pályázatok is segítik. Az EM szerint a 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célszám már néhány éven belül valóra válhat, az eredeti határidőig akár kétszeresen is túlteljesülhet.