Közélet

Felrobbantották a Dnyeper gátját az oroszok az ukránok szerint

Egyelőre beláthatatlanok az eset következményei. A gát a zaporizzsjai erőmű hűtésében is fontos szerepet játszott.

Több videó is kering a közösségi médián, amely a Dnyeper folyón található Nova Kahovka víztározó gátjának pusztulásáról tanúskodik Herszon megyében. A gát pusztulását az ukrán hadsereg déli parancsnoksága is megerősítette kedden a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy egyelőre vizsgálják, mekkora károkat okoz a gát átszakadása miatti áradás.

Fotó: Olga Maltseva  / AFP

Herszon ukrán katonai adminisztrációjának vezetője, Olekszandr Prokudin az orosz hadsereget vádolta a gát felrobbantásával Telegram-csatornáján, hozzátéve, hogy öt órán belül a víz elérheti a kritikus szintet, ezért az evakuációt megkezdték – írja a CNN.

Ugyanakkor Nova Kahovka oroszok által kinevezett polgármestere, Vlagyimir Leontyiev kedden a Ria Novosztyinak tagadta a gát pusztulásáról szóló híreket. Később azonban elismerte, hogy a gátat támadás érte. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a zaporizzsjai erőműnél egyelőre nem kritikus a helyzet.

A gát esetleges pusztulása által kiváltott áradás óriási pusztítást okozhat Herszonban és a folyó partján található más városokban, ugyanakkor megakadályozhatja az ukrán hadműveleteket is, melyek a folyón történő átkelésen alapulnak.

A gát által létrehozott víztározó Krím vízellátásban és a zaporizzsjai atomerőmű hűtésében is kulcsszerepet játszik.

 

Dnyeper Nova Kahovka gát áradás
Kapcsolódó cikkek