Közélet

Orosz–ukrán háború 468. nap – friss hírek

Felrobbant a Dnyeper folyó kulcsfontosságú gátja, az ukránok és az oroszok egymást vádolják.

Keddre virradóra felrobbant a Dnyeper folyó egyik legnagyobb gátja, a Krím félsziget vízellátását, de a zaporizzsjai erőmű hűtését is szolgáló Nova Kahovka víztározót és vízerőművet lezáró létesítmény. Ukrajna szerint a robbanásért Oroszország felel, míg az oroszok előbb tagadták, hogy bármi történt volna, majd az ukránokat vádolták a gát elpusztításával.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICTThis handout satellite image courtesy of Maxar technologies taken on shows an overview of Nova Khakovka dam in south Ukraine, on June 5, 2023. Ukrainian President Volodymyr Zelensky will urgently convene his Security Council on June 6, 2023 after an explosion at the Kakhovka hydroelectric dam in the south of the country, a top adviser said. (Photo by Satellite image ©2023 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2023 Maxar Technologies" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A duzzasztógát felrobbanása beláthatatlan következményekkel jár, ám szinte biztosan akadályozza a folyón átívelő ukrán ellentámadás kivitelezését. Ugyanakkor az oroszoknak a krími vízellátás biztosítása okozhat fejfájást. 

A Dnyeper partján lejjebb található települések evakuálását megkezdték, hiszen azokat a víztározóban kifejezetten magasan álló vízmennyiség lezúdulása szinte biztosan elárasztja.

Ugyancsak keddre virradóra tette közzé az orosz külügyminisztérium a tárcát vezető Szergej Lavrov beszédét, amelyben Európát vádolja azzal, hogy a háborút választotta Oroszországgal szemben.

Az szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék – búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozást – jelentette be az Európai Bizottság hétfő este. A bizottság engedett az öt uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kérésének, miszerint a testületnek haladéktalanul intézkedéseket kell bevezetnie az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére.

A háború hétfői napjának fontosabb híreit itt olvashatja.

 

20:22

Sojgu szerint Ukrajna három nap alatt több mint háromezer katonát vesztett

Ukrajna az elmúlt három napban, a rég beígért offenzívája során a front különböző szakaszain 3715 katonát és 52 tankot veszített – jelentette ki az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornáján Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A tárcavezető közölte: a támadási kísérletet meghiúsították, az ellenséget megállították, az orosz katonák és tisztek bátorságot és hősiességet tanúsítottak a harcokban. Sojgu szerint szombaton két ukrán dandár öt irányban próbált meg előrenyomulni, de nem járt sikerrel, és 300 katonát veszített. Egy nappal később öt dandár segítségével hét irányban kíséreltek meg offenzívát, amelyet megállítottak, súlyos veszteségeket okozva nekik. 

20:20

Új szankciós csomagot követel az oroszok ellen Ukrajna

Az ukrán külügyminisztérium kedden közleményben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan ítélje el a dél-ukrajnai, herszoni régióban található kahovkai vízerőmű elleni orosz támadást, amelyet egyes hírek szerint egy gépesített dandár követhetett el.

A kahovkai vízerőmű gátjának felrobbantása ember által előidézett és környezeti terrorizmus, az elmúlt évtizedek legnagyobb, ember okozta katasztrófája Európában, az ukránok elleni orosz népirtás újabb megnyilvánulása. Ez a Kreml válasza azoknak az országoknak, amelyek béketárgyalásokra szólítanak fel az Oroszországi Föderációval – emelte ki az ukrán tárca.

A külügyminisztérium felhívta a nemzetközi közösséget, hogy csatlakozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervének végrehajtásához, különös tekintettel a környezetpusztítás elleni küzdelemre, a nukleáris és energiabiztonságra.

A külügyi tárca a G7-es országokhoz és az Európai Unióhoz fordult azzal a felhívással, hogy fontolják meg új szankciók bevezetését Oroszországgal szemben.

18:20

Kémkedés miatt utasított ki orosz diplomatákat Finnország

Finnország kiutasítja a helsinki orosz nagykövetség kilenc diplomatáját – jelentette be kedden Sauli Niinistö finn elnök hivatala. Az érintett orosz diplomatákat a tájékoztatás szerint hírszerzési tevékenységgel vádolják.

Az indoklás szerint a kiutasított oroszok tevékenysége sértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. A döntést Niinistö és a finn kül- és biztonságpolitikai miniszteri bizottság megbeszélését követően hozták meg.

18:09

Egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet

Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdandárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet –  jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban.

A genfi egyezmények szerint egy vízerőmű felrobbantása kétségtelenül tömegpusztító fegyverek válogatás nélküli használatának minősül

– emlékeztetett Podoljak.  

Az orosz erők 205. gépesített lövészdandárjának katonái hosszú ideig tartózkodtak a kahovkai vízerőmű területén – jegyezte meg az Ukrajinszka Pravda hírportál. Most többnyire mozgósított emberek harcolnak az alakulatban Oroszország különböző részeiből. A dandár parancsnoka a 40 éves Eduard Sandura alezredes – tette hozzá az ukrán hírportál.

18:06

Kínai és indiai cégeket hív a régióba a szahalini kormányzó

Szahalin kormányzója indiai és kínai cégeket hívott meg, hogy az európai és az amerikai energetikai nagyvállalatok távozását követően vegyenek részt a Japántól északra fekvő, az orosz Távol-Keleten található szigeten az olaj- és a gáztermelésben. Valerij Limarenko szerint ez jó lehetőség nekik, hogy betöltsék a nyugati cégek által hagyott űrt.

Limarenko azt is elárulta, hogy a 2015-ben szankciókkal sújtott Juzsno-Kirinszkoje gázmezőn a tervek szerint 2025-ben kezdik meg a kitermelést – írja a Reuters. Az orosz–ukrán háború után a Shell és az amerikai ExxonMobil kivonult a Szahalin 1. és a Szahalin 2. projektből, több milliárd amerikai dollárt leírva. Az előbbiben viszont bent maradt a Sakhalin Oil and Gas Development (Sodeco) nevű japán konzorcium. A Sodeco felét a szigetország kormánya birtokolja, a másik felén pedig olyan cégek osztozkodnak, mint a Mitsubishi és a Mitsu. 

16:12

EJEB: Oroszország 40 ezer euró kártérítést köteles fizetni Navalnijnak

16:10

Az ukránokat vádolják az oroszok a gátrobbantással

Nova Kahovka települését elérte az ár – mondta kedden a Rosszija 1 tévécsatornának Vlagyimir Leontyjev, a város polgármestere, aki szerint az ukrán hadsereg csapásai lerombolták a kahovkai vízi erőművet. A polgármester korábban tagadta, hogy a gátnak bármi baja lenne.

A településen rendkívüli állapotot vezettek be, a polgármester szerint a város elleni ukrán tüzérségi csapások a Dnyeper jobb partjáról a nap folyamán is folytatódtak. A terrorcselekményekért a kijevi hatóságokat tette felelőssé, és azokat, akik őket irányítják.

Leontyjev fő feladatként a lakosság evakuációját és az áramütés lehetőségének kizárását nevezte meg. Mint mondta, ennek érdekében lekapcsolták a folyam alsóbb szakaszán fekvő települések áramellátását. Úgy vélekedett, hogy az erőművet helyreállítani már nem lehet, csak teljes újjáépítéséről lehet szó.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov Ukrajnát vádolta az erőmű elleni támadással, ami potenciálisan több tízezer ember számára járhat nagyon súlyos következményekkel.

14:48

Ukrajna terroristaállamnak minősítette Oroszországot a Nemzetközi Bíróságon

13:14

Szijjártó: Európának ki kell lépnie a szankciós hisztériából

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter szerint a világ túlnyomó többsége mihamarabb békét szeretne az oroszok és az ukránok között. Európa azonban nem tartozik ide, sőt, az uniós országok versenyeznek az Egyesült Államokkal a Kijevnek nyújtott fegyverszállításokban. A háború következményeit világszerte érezni, ám a helyzet odáig eszkalálódott, hogy a konfliktus bármikor globálissá válhat. 

11:45

Háborús bűn lehetett a kahovkai gát felrobbantása

A kahovkai gátat az ukrán katonai titkosszolgálat szerint pánik hatására robbantották fel az orosz csapatok – közölte Telegramon nyilvánosságra hozott közleményében a szervezet, amely terrortámadásnak és háborús bűncselekménynek nevezte az akciót.

A tájékoztatás szerint a nukleáris katasztrófa esélye is megnőtt a robbanás következtében, ugyanis 

a zaporizzsjai atomerőmű hűtéséhez szükséges medencék vízszintje függ a Dnyeperen tapasztalható vízállástól. 

Korábban a reaktor igazgatója azt közölte, hogy nincs veszélyben a létesítmény. Oroszország tagadja, hogy ők állnának a gát átszakadása mögött, szerintük az az ukránok műve.

11:22

Piszkos bomba bevetésére készül Ukrajna – az oroszok szerint

11:20

Két hetet ad az oroszoknak a jelentős vereségig Prigozsin

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője bírálta, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők elvesztettek egy falut a kelet-ukrajnai Bahmut közelében, és azt mondta, hogy a védelmi minisztérium taktikája két héten belül további kudarcokhoz fog vezetni. Arra reagált, hogy Gyenisz Pusilin, a szakadár donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője nehéznek minősítette a katonai helyzetet Bahmutnál.

Prigozsin magánhadserege az ukrajnai háború leghosszabb csatája után a múlt hónapban gyakorlatilag az egész kelet-ukrajnai Bahmutot elfoglalta, és átadta ottani állásait az orosz kormánycsapatoknak. Azóta Ukrajna támadja a várostól északra és délre fekvő területeket.

Most már Berhivka település egy részét elvesztették, a csapatok csendben menekülnek. Szégyen!

– jelentette ki a Prigozsin a sajtószolgálat által közzétett hangüzenet szerint.

09:54

Leopard tankokat lőttek ki az oroszok Ukrajnában

Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX–10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.

A tábornok szerint hétfőn az ukrán fél folytatta az offenzíváját, amelyet az orosz Kelet csapatcsoport megállított, és amely nem érte el kitűzött céljait. Konasenkov a 28 harckocsin felül 109 páncélozott harcjárművet is az ukrán veszteségek közé sorolt a hadijelentésben.

09:52

Lavrov szerint Európa választotta a háborút

A háború útját választotta Európa Oroszországgal szemben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint, de Moszkvának el kell érnie – az európaiakénál nemesebb – céljait. A diplomata minderről a 201. tádzsikisztáni orosz katonai támaszponton tett látogatásán elmondott beszédében szólt, amelynek szövegét keddre virradóra tette közzé honlapján a tárca.

Lavrov szerint az orosz célok azért nemesebbek, mint az európaiak, mert az oroszok a sajátjukat akarják, míg az európaiak másokét. Hozzátette, hogy a Nyugat rá akarja uszítani az államalkotó orosz népre a kis népeket, ám sikertelenül.

Dnyeper háború Krím-félsziget gát
Kapcsolódó cikkek