Remek magyar eredmények a 29er páros Európa Kupán

Három arany és egy bronzérem, négy hajónk az abszolút első tízben a 327 egységet megmozgató versenysorozatban – ez a magyar egysége mérlege az október végén a Garda-tavon rendezett 29er páros Európa Kupán.

Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel U17 fiú Európa-kupa győztes, Juhász Emília és Lacza Boróka abszolút női győztes, Fehér Boróka és Fehér Szonja U17 lány győztes, Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanga az abszolút női bronzérmet hozhatta haza az idei Európa-kupa sorozat zárásakor.

Október 23-án kezdődött és 26-án ért véget a Garda tavon a 29er szkiffek Európa-kupa sorozatának utolsó versenye, az úgynevezett finálé. A 14 futamosra tervezett verseny sajátossága, hogy ennek a végeredményét nem lehet kiejteni a végső eredményszámításból. A tíz versenyből álló Európa-kupa sorozat öt legjobb eredményét számítják be a végén, nagyon népszerű ez az erőpróba, 327 olyan páros van a listán, amely legalább egy részversenyen elindult.

Volt kikért szorítani: a Garda tavi záróverseny előtt, eddigi eredményeik alapján az Európa kupában a hatodik helyen állt Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel ( U17-ben másodikok), a hetedik Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanga (mindkét egység a Kereked VK-ban versenyez), a 13. helyen a Tóth Attila-Borda Levente páros (Spartacus VE) állt. A Garda tavi verseny előtt mindenki abban reménykedett, hogy több magyar egység előrébb tud majd lépni.

A Garda tavi erőpróba nem volt könnyű menet. A négynapos verseny első napján, vasárnap a tervezett négy futam helyett csak kettőt tudtak megrendezni gyenge délies szélben. A meteorológusok hétfőre jeleznek erős déli szelet délutánra, némi esővel, ez be is jött, de a keddi és a szerdai előrejelzés sem volt túl biztató, a feltételek nem igazán kedveztek a friss termikus szél kialakulásának. Kedden és szerdán fújt ugyan az északi, de a jól ismert Garda-tavi minta ezúttal is elmaradt.

A záróverseny eredményeit ismerve mindenki lázas számítgatásba kezdett: mire lesz elég a friss eredmény az összesített Európa-kupa listán. Nos, a végeredmény magyar szempontból minden elvárást felülmúlt: négy magyar párosunk végzett a 327 hajót számláló összesített lista első tíz helyének valamelyikén!

Tóth Attila és Borda Levente 5., Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel 6., Csekovszky Mór és Pais-Hank Olivér 7., Juhász Emília és Lacza Boróka 8. lett.

Az Európa-kupa díjkiosztón négy párosunk állhatott dobogóra: három aranyat és egy bronzérmet hoztak haza a mieink.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.