Jön a Vihar 2.0

Felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető. Elsősorban ez a célja az új VIHAR 2.0 rendszernek, amelynek egyebek közt a felhasználóbarát, könnyen használható új hajóregisztrációs adatbázisa előzheti meg az előnyszámításos mezőnyökben időről-időre fellángoló vitákat.

Elkészült a Magyar Vitorlás Szövetség új, VIHAR 2.0 nyilvántartó rendszere. Jelenleg a tesztelés folyik, és a hamarosan élesedik a program. Rengeteg új lehetőséggel, felhasználóbarát környezetben megújult funkciók várják a versenyzőket, tagszervezeteket, verseny-tisztségviselőket, bizottsági tagokat, hogy egy egységes, új formában tudjuk kezelni a teljes magyar vitorlás társadalom adatbázisát.

Mint a legtöbb legendás folytatás (lásd: Terminátor II., Birodalom visszavág, Keresztapa II., Vissza a jövőbe II.) a VIHAR 2.0 is sok új lehetőséget rejt. Egyik ilyen a hajóregisztrációs- és nyilvántartási rész, mely már régen megérett a ráncfelvarrásra. A célok, amikor a bizottságokkal együtt ezeket megfogalmaztuk, azok voltak, hogy egy átlátható, mindenki számára könnyen kezelhető felületet hozzunk létre, ahol a versenyző a hozzárendelt hajóját naprakészen kezelni tudja.

A legfontosabb cél tehát, a felhasználóbarát környezet volt. Elkülönül egymástól az új VIHAR 2.0-ban a versenyző, tagszervezet, tulajdonos és a számlakezelő. A sokat emlegetett „Nyilatkozat a felelősségbiztosítás meglétéről” c. dokumentumot is elfelejthetjük, és sok automatizált rendszer segíti majd a félreértések elkerülését. Figyeli és jelzi a dokumentumok lejárati idejét és természetesen figyelmeztet minket, ha az egymással párhuzamosan feltöltött dokumentumok, kitöltött nyilatkozatok ellentmondásba kerülnének.

Az online kitölthető Regisztrációs Adatlapok átláthatóságát megoldja a rendszer, ez a legújabb fejlesztés. A cél az volt, hogy a hajóregisztrációhoz szükséges adatok feltöltése, a felmérési adatok önbevalláson alapuló rendszere teljesen nyilvános legyen. Magyarul: az új VIHAR 2.0 lehetőséget biztosít minden versenyző számára, hogy a rendszerben regisztrált összes hajó adata kereshető legyen és azok minden felmérési adata bárki számára látható legyen. Reményeink szerint ez sokat segít a YS számításban, hisz egy átlátható, mindenki számára elérhető rendszerben kevesebb „félreértés” lesz.

A teljes regisztrált adatbázist tekintve, melyben jelenleg 1600 hajó szerepel, meg kellett osztanunk a felelősségi köröket és az elvégzendő munkát.

Minden hajóosztály kapitánya, felmérője és a Hajózástechnikai-albizottság tagjai hozzáférést kapnak az adatbázis azon részére, amely hozzájuk tartozik. Tehát például a B25-ös hajóosztály felmérője és osztálykapitánya minden, a B25-ös hajóosztályban szereplő hajóhoz hozzáférést kap. Ugyanez a helyzet az értékelési csoportokban (YS I-III, OPEN, ORC) vitorlázókkal. A jogosultságkezelés ezen része alapkövetelmény volt a VIHAR 2.0 specifikációjánál, de nem ők töltik fel a regisztrációs adatlapokat, ez a tulajdonos feladata!

A kishajós regisztrációt se felejtsük el. A szakedzők már többször jelezték azt az igényt, miszerint a lajstromszám nélküli hajókat is regisztrálni lehessen. Ez mostantól megoldott feladattá vált. Így elmenthetőek lesznek a felmérési dokumentumok, megkönnyítve ezzel a hazai- és a nemzetközi versenyekre való regisztrációt, és végre egy helyen tárolhatóak – és hozzáférhetőek – lesznek a kishajók papírjai is. A legvadabb statisztikákat készítő edző kollégák is könnyen elérhetik a munkájukhoz szükséges adatokat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.