Elrajtolt a Route du Rhum!

Viharjelzés miatt a tervezetthez képest háromnapos csúszással, de elrajtolt szerdán az Atlanti-óceánt átszelő Route du Rhum (Rum-út) szóló vitorlásverseny mezőnye. A Guadeloupe szigetéig tartó 3542 tengeri mérföldes tengeri kalandnak 138 hajós mezőny vágott neki, és idén először magyar résztvevőnek is szurkolhatunk: Weöres Szabolcs egy, a Földet már többször megkerült hajóval fogta be a szelet.

A La Manche-csatornában és a Vizcayai-öbölben uralkodó viharos körülmények miatt három nappal el kellett halasztani a 12. Route du Rhum startját. Szerda reggel aztán végre ragyogó idő fogadta a rekordnagyságú, 138 hajóból álló mezőnyt az északnyugat-franciaországi Saint Malo kikötőjében, ezzel elhárult az akadálya annak, hogy a szólóvitorlások útnak induljanak a Karib-tengeri Guadeloupe szigete felé.

Az indulók között megtaláljuk a francia vitorlássport krémjét: Charles Caudrelier, Thomas Coville, Armel Le Cléac’h, Charlie Dalin, Kevin Escoffier, François Gabart és Thomas Ruyant mind ott vannak a mezőnyben, amelynek egyébként 90 százalékát a franciák alkotják. De van brit (Samantha Davies, Sam Goodchild), német (Isabelle Joschke, Boris Herrmann), amerikai (Greg Leonard), ausztrál (Luke Berry), valamint belga, izraeli, dél-afrikai, új-zélandi és japán induló is. A horvát színeket Ivica Kostelic, világbajnok és többszörös olimpiai ezüstérmes alpesi síző képviseli, aki néhány éve megtalálta új szerelmét a vitorlázásban.

Idén először magyar szkippernek is drukkolhatunk az 1978 óta megrendezett Rum-úton Weöres Szabolcs személyében. A korábbi Kékszalag-győztes a brit Dee Caffari számára 15 évvel ezelőtt épített hajóval, a Starkkal vesz részt a regattán. A hajó eddig négyszer kerülte meg a Földet, legutóbb a finn Ari Huusela vitorlázott vele a 2018/19-es Golden Globe Race-en.

Weöres Szabi Rum-úton átélt kalandjait a sportoló honlapján, továbbá a Facebookon (https://www.facebook.com/SzabiRacingHun23) és az Instagramon (@szabioceanracing) követhetik olvasóink.

Szöveg: Simon István Képek: RdR Media, Szabi Ocean Racing

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.