Sail GP: Sebastian Vettel vízre száll!

Újabb ígéretes gárdával bővül a Sail GP-sorozat mezőnye, miután Németország két sportcsillaga, a négyszeres F1-es világbajnok Sebastian Vettel és a kétszeres olimpiai bronzérmes vitorlázó, Erik Heil bejelentette, hogy csapatot indítanak a világkörüli vitorlás Grand Prix-sorozatban.

Sebastian Vettel és a 49er hajóosztály kétszeres olimpiai bronzérmese, Erik Heil május utolsó napján jelentette be, hogy Németország egy saját F50-es katamaránnal részt vesz a Sail GP-sorozat negyedik évadjában, amely június közepén kezdődik Chicagóban, a Michigan-tavon. A Formula–1-ből a 2022-es idény végén visszavonult Vettel társtulajdonosként és szponzorként száll be a csapattulajonos és ötletgazda Thomas Riedel mellé, míg Heil vezető szkipperként a csapat felépítéséért és a hajó versenyeztetéséért lesz felelős.

A Germany Sail GP Team a düsseldorfi SPOBIS 2023 mobilitási kiállításon mutatkozott be, ahol ismertették a 2023/24-es szezonra vonatkozó terveiket. A bajnokság vezérigazgatója, Sir Russell Coutts pedig jelképesen átadta Vettelnek és Heilnek az F50-es sárga kormánykerekét. Heilen kívül eddig a csapat két tagját nevezték meg: Anne van der Wereld lesz a csapatkoordinátor, míg a kétszeres olimpiai bajnok, német-brazil Kahena Kunze lesz a vezető stratéga. A teljes felállást várhatóan még június elején, a chicagói nyitóforduló előtt bejelentik.

F50-es, mint a zöld jövő jelképe

Thomas Riedel nagyvállalkozó nevét jól ismerik hazájában a nevét viselő kommunikációs vállalat elnökeként. A négyszeres F1-es világbajnok pedig – aki az elmúlt években környezetvédelmi aktivistaként is elismerést vívott ki magának – hangsúlyozottan nem csak anyagilag támogatja a csapat működését, hanem a károsanyag-kibocsátástól mentes „zöld jövő” kiemelt projektjeként is tekint a Sail GP-részvételre. Ennek kitűnő eszköze lehet a legmodernebb hajóépítési technológiát képviselő, foilos F50-es hajó, amely közel 100 km/órás végsebességével az egyik leggyorsabb vízi jármű a világon.

„A Sail GP már a negyedik szezonjára készül, de most először lesz német csapat a mezőnyben. A vitorlázás és a Formula–1 közötti hasonlóságokat régóta ismerjük: a hajók technológiája lenyűgöző, és hihetetlenül nagy sebességet érnek el a vízen” – mondta Vettel a bejelentés alkalmából. „A versenyek izgalmasak, annak pedig külön örülök, hogy egy lelkes, fiatal vitorlázókból álló csapat tagja lehetek. Ráadásul a bajnokság nemcsak a szél energiáját használja, hanem arra is törekszik, hogy új mércét állítson fel a fenntarthatóság terén.”

A Sail GP információs technikája már a németeké

Riedel számára nem ismeretlen a versenysorozat, ugyanis technológiai partnerként az ő cége biztosítja a bajnokság teljes helyszíni vezeték nélküli kommunikációs- és televíziós gyártási infrastruktúráját. A vezeték nélküli hálózat segítségével a regattákon részt vevő hajók állandó telefonos és internetes összeköttetésben maradnak, de ugyanez vonatkozik a kísérő motorosokra, valamint a versenybírók és a sajtófotósok hajóira is.

A hangzatos nyilatkozatok mellett Erik Heil csapatkapitány igyekezett a realitások vizein maradni. „Nincsenek illúzióm azzal kapcsolatban, hogy a bajnokság könnyű lesz, hiszen más világklasszis csapatok is megfizették a tanulópénzt, amikor kezdők voltak a SailGP-ben. De ebben a sorozatban indulnak a világ legjobb vitorlázói, így alig várom, hogy én is köztük lehessek!”

„A Sail GP-bajnokságban nemcsak a szél energiáját használják, hanem arra is törekednek, hogy új mércét állítsanak fel a fenntarthatóság terén” – Sebastian Vettel, F1-világbajnok, társtulajdonos

 

Sebastian Vettel, a Formula–1 exkirálya

TEST T1 BARCELLONA – VENERDì 21/02/20

Sebastian Vettel 1987-ben született a németországi Heppenheimben, jelenleg 36 éves. A Formula BMW-sorozat bajnoki címe után a futamokat nyert a WSR 3.5-ben, majd 2006-ban a BMW Sauber csapat tesztpilótájaként bemutatkozott a Formula–1-ben. Két évig (2007-2008) a Toro Rosso színeiben versenyzett, élete első F1-es győzelmét az olaszok autójával szerezte 2008-ban, Monzában. Ezt követően hat szezonban versenyzett a Red Bull Racingnél, mely során négyben (2010–2013) kiérdemelte a világbajnoki címet. A következő hat idényt a Ferrarinál töltötte, melyek során 14 futamot nyert, de az áhított vb-címről kétszer is lemaradt. Utolsó két évében az Aston Martinnál versenyzett, majd 2022 végén visszavonult a sportágtól, amelynek környezetszennyező mivoltával egyre kevésbé tudott azonosulni.

Erik Heil, a 49er egyik legjobbja

A 420-as, majd a 470-es hajóosztályban ifjúsági világbajnok Erik Heil és vitorlázótársa, Thomas Plössel 2016-ban került be a német olimpiai válogatottba, majd Rio de Janeiróban bronzérmet szereztek a 49er osztályban. Joachim Gauck német köztársasági elnök ezért ezüst babérlevéllel tüntette ki őket 2016 novemberében, Berlinben. A 2017-es világbajnokságon elért hatodik helyezésük után Heil és Plössel 2018-ban a negyedik helyre javított, 2019-ben pedig ezüstérmet szereztek. Még abban az évben megnyerték a Miamiban rendezett 49er világbajnokságot is. 2020-ban újabb világbajnoki bronzéremmel erősítették meg pozíciójukat a legjobb német vitorlázók közöt. A 2021-es tokiói nyári olimpián a német páros ismét bronzérmet szerzett – a brit Bithell, Fletcher-Scott, illetve az Emirates Team New Zealand két alapembere, Peter Burling és Blair Tuke párosa mögött – a 49-es hajóosztályban.

Szöveg: Simon István Képek: SailGP Media

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.