A legjobbak között

2022.05.19. 14:00

Döntősök a Zrínyiből - az OKTV a gimnáziuminál mélyebb tudást igényel

A középiskolások legnagyobb presztízsű tanulmányi versenye az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV), melynek tantárgyankénti 1–30. helyezettje felvételi pluszpontokkal gazdagodik. A döntőkben rendre kiváló eredménnyel szerepelnek a Zrínyi-gimnázium diákjai, velük és felkészítő tanáraikkal az idei sikerekről tegnap válthattunk szót.

Arany Horváth Zsuzsa

A tanárok és a diákok csoportképe, a képről hiányzik Boda Benedek János (12. N), Kócza Pálma (12. A) Fotó: Katona Tibor

A tíz, döntőbe jutott zrínyis diákot és tanáraikat Stárics Roland igazgatóhelyettes köszöntötte, hangsúlyozva: a gimnázium büszke teljesítményükre, hisz tudják: sokéves fegyelmezett tanulással és szorgalmas gyakorlással lehet elérni, hogy akár több ezer induló középiskolás között a lehető legjobb helyezést érjék el. Idén a biológia, a fizika, a földrajz, az informatika, a német nyelv és a történelem tantárgyi versenyen szerepeltek eredményesen az iskola 11. és 12. évfolyamos tanulói, hárman az első tíz közt végeztek.

Az OKTV-döntős diákok állami, iskolai tehetség- és ösztöndíj-pályázatokon vehetnek részt. A siker titka, hogy a tanárok és diákok egymást is motiválják a felkészülés során.

A diákok tegnap beszámoltak legérdekesebb feladataikról. Novák Márton (földrajz, 8. helyezett) saját feldolgozásként a zalaegerszegi településszerkezet átalakulását mutatta be az északi ipari park benépesülésén keresztül, Zarándok Zília Napsugár (10. helyezett, földrajz) pedig Budapest gazdasági jelentőségét elemezte dolgozatában. Felkészítőjük, Stárics Roland kiemelte a szakirodalomban való eligazodás fontosságát. Végh Valentin az 1848/49-es szabadságharc centenáriumán tartott megemlékezéseket elemezte jegyzőkönyvek, korabeli sajtóközlések alapján. Az orvosi egyetemre készülő 11. osztályos Hosszú Noel Zsolttól (fizika, 28. helyezés, tanára dr. Bóbics Lilla) pedig megtudtuk: jövőre három tantárgyból is indul az OKTV-n. Mellettük a gimnázium végzőse, Puskás Attila a biológia OKTV döntőjében 28. lett (tanára Szőke Károly), fizika 8. helyezett Boda Benedek János, 12. Pete Zétény Dominik (Pálovics Róbert), informatika 47. Dankó Orsolya (Ipcsics Csilla), német nyelv 21. Székedi Péter 11. B (József Attila), 30. Kócza Pálma 12. A (Beviz Zsófia), történelem 28. Végh Valentin 12. N (dr. Beckné Sallay Anikó). A tanárok hangsúlyozták, az OKTV sokkal mélyebb tudást igényel, mint a gimnáziumi anyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában