Fedezd fel Zalát!

2022.05.22. 15:30

Bunkereket és lövészárkokat rejt az erdő Dél-Zalában

Sokan talán nem is tudnak róla, de egy igen különleges látnivalót rejteget a Páka és Csömödér között elterülő erdő.

Rákos Bianka

Fotó: Rákos Bianka

Lövészárkok, tüzelőállások, vasbeton építmények és hűvös bunkerek bújnak meg az erdő fáinak árnyékában. A Páka közelében elhelyezkedő „bunkerpark” könnyű és rövid kikapcsolódás, akár gyerekekkel is.

Egy kis történelem

A II. világháború alatt az olajmezők felfedezése miatt Dél-Zalát fel kellett készíteni az esetleges támadásokra. A pákai erdőbe először légópincét építettek, majd a hidegháború során, 1951-1955 között 6,2 milliárd forintot költöttek a bunkerrendszer kiépítésére, amelyet soha nem fejeztek be teljesen. Eredetileg három védelmi vonalból állt volna: a már említett rendszeren kívül még aknazárból és szögesdrót akadályokból.

Lövészárok Fotó: Rákos Bianka

Fontos azonban megjegyezni, hogy végül sosem használták, így mára csak egy különleges kirándulóhelyszínként maradt fent a történelem szerelmeseinek.

Gyorsan és könnyen bejárható

A park autóval is megközelíthető, GPS segítségével könnyen odataláltunk. Parkolni közvetlenül a bejárat előtt, a Páka és Csömödér közti úton, a tormaföldei elágazásban lehet. Aki busszal utazna, neki sincsen nehéz dolga: a helyközi járatról a Páka, Béke u. 19. megállónál kell leszállni, majd Csömödér felé, körülbelül 500-600 méter múlva a kanyarnál meg is találja a célt. 

Pihenőhely információs táblákkal Fotó: Rákos Bianka

A helyszínre érve egy viszonylag új információs tábla és egy kis pihenőpark fogad bennünket, majd az ösvényt követve megtekinthetjük a lövészárkokat és bunkereket. Utóbbiakba bátran le is merészkedhetünk, bár érdemes magunkkal vinni egy zseblámpát (a telefonunk fénye is megteszi), ha körül szeretnénk nézni a hűvös lejáratokban. Mivel egy-egy lépcsőfok csúszós lehet, nem árt az óvatosság!

Az egyik bunker lépcsője Fotó: Rákos Bianka

A látnivalók mellett információs táblák sokasága mesél a történelemről, s az egyes építmények funkcióiról. A túra elég rövid, akár fél óra alatt is alaposan körülnézhetünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!