A honvédelem napján

2022.05.24. 14:00

Püspöki Grácián pusztaszentlászlói sírjánál emlékeztek a hősökre

A magyar honvédelem napja alkalmából a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) zalai szervezete kezdeményezésére pénteken délután ünnepségen emlékeztek a budai vár visszafoglalásának 173. évfordulójára Püspöki ­Grácián sírjánál.

Fincza Zsuzsa

A magyar honvédelem napján tartott megemlékezés résztvevői Püspöki Grácián sírjánál

Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Az ostrom hős zászlótartója emlékműve mellett hagyományosan a Zalai 47. Honvéd­zászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai – ezúttal Gyulai Gergely, Kalmár Zoltán, Tóth László, Győrvári Attila, Mátyás Árpád, Béres Márton és Béres Gyula – álltak díszőrséget. A Matasz zalai szervezetét Makkos István elnök és Németh István elnökhelyettes, nyugalmazott honvéd őrnagyok, a Nemzetközi Szent György Lovagrend zalai küldöttségét Ferge László prior, nyugalmazott honvéd őrnagy és Török József nyugalmazott honvéd zászlós képviselte, az ünnepségen a pusztaszentlászlói önkormányzat részéről Koltai Ferenc alpolgármester, Horváth Katalin és Varga Tamásné, a képviselő-testület tagjai vettek részt. 

A rendezvényen a Matasz zalai szervezete nevében Németh István emlékezett meg beszédében az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jeles eseményéről, a tavaszi hadjárat csúcspontjáról, amikor 17 napos ostrom után Görgey Artúr tábornok honvédseregével visszafoglalta Buda várát. A döntő roham május 21-én hajnalban kezdődött, a Szent György térrel szemközti falakon a 47. honvéd­zászlóalj katonái benyomultak a várkertbe, ahol a velük szemben álló olaszok letették a fegyvert. Püspöki Grácián a bástyán meglengette a magyar zászlót, jelezve és bátorítva ezzel a többieket, hogy a magyar honvédek már a várban vannak – a királyi várba visszavonult császári csapatok reggel 7 órakor letették a fegyvert. 

A helyi önkormányzat tagjai elmondták, a település örömmel vállalt kötelességei között tartja számon a Püspöki Grácián Emlékhely gondozását, büszkék rá, hogy falujuk a magyar honvédelem napi megyei megemlékezés helyszí­néül szolgál. 

Az ünnepség végén a szervezetek képviselői koszorút helyeztek el Püspöki Grácián síremlékén, a hagyományőrző honvédek díszsortűzzel rótták le tiszteletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában