Hadiipari beruházás

2022.07.06. 14:57

Átadták a Rheinmetall gyárépületének és a hozzá kapcsolódó off-road tesztpályának az elkészült elemeit (frissítve)

A zalaegerszegi hadiipari beruházás gyárépületének és az off-road tesztpálya elemeinek elkészülte kapcsán tartottak szerdán délelőtt sajtótájékoztatót a ZalaZONE Ipari Park Zrt területén.

Arany Horváth Zsuzsa

Devecz Miklós, dr. Háry András, Kutnyánszky Zsolt, Vigh László és Bali Zoltán a 25 000 négyzetméteres csarnokban

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Mint ismeretes, a magyar kormány és a német, düsseldorfi székhelyű Rheinmetall hadipari cég közötti megállapodás nyomán 2023 januárjában kezdődik el Zalaegerszegen az a védelmi ipari termelés, amely hadijárműveket állít elő. A 2,5 hektáron megvalósuló gyár 25 000 négyzetméteres csarnoka elkészült, valamint 14 elemmel 90 százalékos készültségben várja a tesztelőket a gyáregység melletti 35 hektáron elterülő off-road pálya, amely a hadi járművek mellett nehézgépek, mezőgazdasági eszközök tesztelésére is alkalmas. E két létesítményről szólt a szerdai sajtónyilvános bemutató, melynek keretében bejárhatták a résztvevők a csarnokot. Ide már a hét elején elkezdték szállítani Németországból a termelés előkészítéséhez szükséges technikai eszközöket, mondta az elsőként tájékoztató dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója. Mérföldkőhöz érkezett a beruházás, tette hozzá, a megállapodás létrejötte után alig két évvel áll a csarnok, amely nemcsak a gyártásra, hanem ezzel egyidejűleg a tesztpálya révén a kutatásra és fejlesztésre is alkalmas lesz. Zalaegerszeg az ipari, közlekedési és védelmi fejlesztés egyik európai központjává válhat. Háry András kitért arra is, hogy a járműpari tesztpálya működése illeszkedik a kormány ipari fejlesztési terveihez, a nemzetközi együttműködés pedig szavatolja a komplexum magas színvonalú, a tudományos innovációt is beépítő működését.

A német Rheinmetall gyára Zalaegerszeg történetének legnagyobb ipari beruházása. A 25 ezer négyzetméteres létesítmény a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya melletti 40 hektáros területen, 60 milliárd forintos ráfordítással készül. A Lynx-harcjárműgyár építése 2020 decemberében kezdődött, s 2023-ra fejeződik be. Az itt gyártott Hiúzokkal szerelik majd fel a Magyar Honvédséget. 

Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere köszönetet mondott a megyeszékhelyen megvalósuló, óriásberuházásban részt vállaló szereplőknek, hangsúlyozva, az önkormányzat nagyra értékeli a családok megélhetését, a munkahelyteremtést javító beruházásokat, amelyek magas hozzáadott értéket jelentenek a térség számára, azaz kvalifikált munkaerőt vonzanak. Zalaegerszeg városa 4 milliárd forintot költött a környező kiszolgálóinfrastruktúra (közlekedés, közműrendszer) fejlesztésére.

A résztvevők rövid bemutatót láthattak az off-road pályán Forrás: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról szólt, hogy a közeljövő kulcsszava biztosan a védelem lesz, az ez irányú fejlesztés és invesztíció a magyar kormány előrelátását mutatja, ráadásul időközben Európa is alaposan megváltozott, amire nem lehetett számítani. A biztonság záloga Zalaegerszegen épül, mondta a politikus, hiszen az az ország lesz erős, amely megfelelő védelmi képességgel rendelkezik. A tudományos kutatás, a szállítmányozási, logisztikai, közlekedési, védelmi, hadiipari fejlesztés egyszerre valósul meg Zalaegerszegen, zárta szavait a politikus.

A Hiúz vagy más néven a Lynx-harcjármű a világ jelenleg legmodernebb páncélozott harcjárműve. Erős aktív és passzív védelemmel és fegyverzettel, valamint számos fejlett érzékelő és felderítő rendszerrel van felszerelve, így a harcban lehetővé teszi a gyors helyzetfelismerést. Sokoldalú, moduláris felépítésű harcjármű, amit harctéri körülmények kötött is könnyen át lehet alakítani különböző feladatokra. 

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára elöljáróban leszögezte, a kormány nem az orosz-ukrán háború miatt kezdett hadiipari-védelmi beruházásokba, a katonai képesség növelése korábbi fejlesztési elképzelések eredménye. A honvédség önálló és hatékony védelmi potenciálja érdekében 2030-ig további 500 milliárd forintot költenek a stratégiai ágazat beruházásaira, melyeknek részét képezi a műszaki képzés, az egyetemek, kutatóintézetek és a nemzetközi partnerek bevonása is. Jelezte, a legutóbbi madridi NATO-csúcs elfogadta Magyarország ajánlatát, mely szerint a zalaegerszegi bázis további fejlesztései révén katonai védelmi tesztközpont szerepet tölthet be. A Rheinmetall gyárcsarnok és off-road tesztpálya kapcsán jelezte, a hibrid meghajtású, többtengelyes, gyalogsági, páncélos, gumikerekű, lánctalpas szállító járművek tesztelésére alkalmas terület tesztelőkínálata iránt már most nagy az érdeklődés.

Marco van Lieshout, a Rheinmetall cég ügyvezetője beszédében a tervektől a megvalósításig eltelt idő rövidségére utalva köszönetet mondott a zöldmezős beruházási munkálatokat rekordgyorsasággal végzőknek, hiszen ez ritkaságszámba megy a tapasztalatai szerint. Intenzív időszak után vehet lendületet a termelés, mondta a német partner képviselője.

Ezután a résztvevők megtekintették a csarnokot, majd rövid bemutatót láthattak az off-road pályán: például az egyenetlen útfelületeket imitáló betonelemek ismétlődő 1 méteres szintkülönbségein való átjutást modellezte terepjáróval Devecz Miklós, a ZalaZONE Ipari Park ipari igazgatója.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában