Jövő nyárra fejezik be a munkálatokat

2022.08.08. 14:00

Energetikai felújítások a Széchenyi- és a Deák-iskolában

1,17 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós és állami támogatással zajlik a ZSZC Széchenyi István Technikum és a Deák Ferenc Technikum épületenergetikai fejlesztése. A BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum közös projektje várhatóan 2023 augusztusában fejeződik be.

Mozsár Eszter

A felállványozott Széchenyi Technikum előtt (b-j.): Makovecz Tamás, Vizlendvai László, Vigh László, Balaicz Zoltán, Némethyné Lövey Zsuzsanna és Szabó Károly.

Fotó: Pezzetta Umberto

A szakképzési centrum két oktatási intézményének épületiben már régóta szükségessé vált a felújítás. A beruházás során mindkét iskolában kicserélik a homlokzati nyílászárókat, hőszigetelik a homlokzatokat, megoldják a lapostető hő- és vízszigetelését, valamint korszerűsítik az épületgépészeti fűtésrendszert.

Balaicz Zoltán polgármester – aki tizennégy éven át oktatott a Széchenyiben – emlékeztetett: az önkormányzat 2014-ben hirdette meg 10 éves programját, ami a város bölcsődéinek, óvodáinak, általános és középiskoláinak korszerűsítését célozza meg. Elmondta, hamarosan átadják a 480 millió forint ráfordítással elkészült Eötvös József Általános Iskola felújított épületét, valamint folyik a Liszt-iskola tornatermének felújítása 66 millió forintos ráfordítással. A közeljövőben elkezdődik továbbá az Apáczai Művelődési Központ tornatermének negyed milliárd forintos modernizálása, tájékoztatott a városvezető.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kijelentette, a mai világgazdasági- és politikai viszonyok közepette jelentős a két épület energetikai korszerűsítése. A politikus hozzátette, hazánkban folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottak száma, miközben óriási igény van a szakképzett munkaerőre, s a problémát ezek az iskolák tudják orvosolni. Makovecz Tamás önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, Landorhegy Zalaegerszeg diáknegyede, városrésze, ahol minden felújítás szükségszerű.

2022-ben az építőipari szektor 42 százaléka küszködik tartós munkaerőhiánnyal, ami azt jelenti, hogy közel 100 ezer embert tudnának azonnal, hosszú távra foglalkoztatni, tájékoztatott Szabó Károly, a ZSZC kancellárja. A beruházás célja, hogy a nappali és a felnőttképzésben egyaránt korszerű környezetet biztosítsanak pályaválasztáskor a fiataloknak és az átképzések során a felnőtteknek egyaránt. Vizlendvai László főigazgató elmondta: reméli, hogy valamennyi szakképzési intézményt sikerül felújítani.

Végül Némethyné Lövey Zsuzsanna, a Széchenyi Technikum igazgatója az 52 éves iskola országos és nemzetközi versenyeredményeiről, a szakmai képzés magas színvonaláról számolt be: az utóbbi két világversenyen, Abu Dhabiban és Kazanyban képviselték Magyarországot, s ott lesznek a 2022-es világversenyen is. Elmondta továbbá, hogy szeptemberben nappali tagozaton 116 tanuló kezdi el tanulmányait a technikumban, s diákjaik 40 százaléka tanul tovább egyetemeken. Az egykori diákok közül többen részt vesznek a felújítási projektben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában