Kirándulás

2022.08.17. 12:00

Töretlen siker a 16. pózvai bagolytúrán

Ha bagolytúra, akkor Pózva! - Zalaegerszeg minden városrésze büszkélkedhet valamilyen különleges rendezvénnyel - az Összefogás Egyesület jóvoltából a minap immár 16. alkalommal szervezték meg a kalandos éjszakai barangolást.

Fincza Zsuzsa

a Zalaegerszeg más fertályairól érkezett két család. a Vonyítók" töri a tréfás feladvány megoldásán a fejét. Jobb oldalt Szabó Lászlóné és Tanainé Farkas Zsuzsanna

Fotó: Fincza Zsuzsa

 2006-ban kezdtem dolgozni a Tescóban, ott hallottam egyik kávási kollégámtól, hogy a falujukban milyen sikeres bagolytúrákat tartanak. Azonnal tudtam, hogy a holdfényes vidám kalandozás a pózvaiaknak is jól állna, s az egyesület összejövetelén fel is vetettem az ötletet, amit mindenki jónak talált. Már az első alkalommal fergeteges volt a siker, azóta minden évben egész csapattal törjük a fejünket, hogy kijelöljük a Pózvát ölelő erdők, mezők, rétek, rekettyések gyalogútjain az izgalmas, ám biztonságos csapást, s kidolgozzuk a feladatokat, amelyeket a sötétben megbúvó állomásokon kell megoldani - tájékoztatta lapunkat az ötletgazda, Némethné Kámi Anikó, az egyesület vezetősége tagja, aki a főhadiszálláson berendezett első állomáson fogadta a csapatokat.

A "Kicsirigók "- a szomszéd falubeli Rigó család 3 gyerkőce élvezte a szülőkkel közös éjszakai túrát 
Fotós: Fincza Zsuzsa

- Kandikó, Kékestető, Misina tető - melyik közülük Magyarország legmagasabb pontja?; Hány megyéje van Magyarországnak?; Hány országgal vagyunk határosak?; Melyik folyónak a leghosszabb a magyarországi szakasza?; A Fertő-, a Gébárti-, és a Velencei tó közül melyik a legnagyobb? - a "Gyümölcsös" nevet viselő csapat szinte a kisujjából kirázta a válaszokat. A alkalmi formáció tagjai közül Nagy Henrietta, Targuba Tímea, Forgács Zoltán és Fatér Johanna mellett Vidák Marcell csak "félig" mondhatja magát helybélinek, ő ugyanis nyaranta a nagymamájánál vendégeskedik, s pózvai barátaival rendre részt vesz a különleges éjszakai programon is. A "Pinty-pongok csapatából Gaál József és Hekenast Andrea a helybéli, Gombás Terézia, Szilágyi Jánosné, Némethné Váradi Anita és Németh Ferenc más városrészben lakó zalaegerszegi barátaik, akikkel többek között közös hobbijuk, a pingpongozás köti össze.

A "Gyümölcsös" csapatnak sikerült (holtversenyben) a legtöbb pontot összeszedni. A kép jobb oldalán az "állomásfőnök": Némethné Kámi Anikó 
Fotós: Fincza Zsuzsa

Tanainé Farkas Zsuzsanna, az egyesület elnöke és Szabó Lászlóné Jutka a második állomáson már a városrészen túl, a mezei út egy bokrokkal takart zugolyában fogadta a csapatokat. Tanainé egy halom fa-, dísznövény- és zöldséglevelet pakolt ki a földre terített ruhára, amelyek közül 15-öt kellett felismernie 5 pontért a versenyzőknek. Szabóné egy szerepjátékkal kombinált fejtörő megoldását várta a csapatoktól. Az Egervárról érkezett "Rétisáskák" fedőnevű Frigy család 3 gyerkőcükkel, Mátéval, Tímeával és Kristóffal nem csak a feladatokért, hanem az útközben előre meghatározott szavakból (2022; pózvai; bagoly; túra; kulacs; lópatkó) összeállított csasztuskájukra is maximális pontszámot kapott. A "Kicsirigók", a szintén 3 gyermekkel: Jázminnal, Johannával és Rajmunddal útra kelt Rigó család ugyancsak Egervárról nevezett. A "Vonyítók" név alatt a zalaegerszegi Gerencsér és besenyői Simon család versenyzett, ők a titulushoz igazították a versüket: "Mi vagyunk a farkasok/ Nem hordunk mi kulacsot,/ lábunkon nincs lópatkó,/ a pózvai bagolytúra jaj de jó - 2022".  

A "Rétisáskák", az egervári Frigy család, a második állomáson minden feladatot sikeresen feloldott. Segítették őket a fehér felsőben lévő állomásvezetők: Tanainé Farkas Zsuzsanna (balra) és Szabó Lászlóné Jutka 
Fotós: Fincza Zsuzsa

Az 11  csapatot a 4 kilométeres úton még öt, sötétben megbúvó állomáson várták izgalmasnál izgalmasabb kérdésekkel. Az elsők 20 órakor indultak útnak, az utolsó éjfél után érkezett vissza a közösségi házba. A közel 100 versenyzőt Boncz Gézáné, Cséve Jánosné és Tomposné Molnár Tímea jóvoltából lilahagymás zsíros kenyérrel és üdítőkkel fogadták. A 16. pózvai bagolytúra lebonyolításából 17-en - egyesületi tagok, családtagjaik és barátaik - vették ki a részüket. Az első helyen holtversenyben a Gyümölcsös, valamint a Nyuszikák és Pandák csapata végzett. 
- A szokásos nagy sikerrel és vidámsággal zajlott az idei bagolytúránk is, köszönet érte Némethné Kámi Anikó és Kaszásné Jakab Ágnes főszervezőknek és a több mint tucatnyi segítőnek. Köztük a polgárőr egyesület tagjainak, akik a közúton áthaladáskor a versenyzők biztonságáról gondoskodtak. A rendezvény végén megállapodtunk a versenyzőkkel és a szervezőkkel: "Jövőre veletek, ugyanitt!" - összegezte a 16. pózvai bagolytúra tapasztalatait Tanainé Farkas Zsuzsanna.

A túráról visszatérő csapatokat Boncz Gézáné, Cséve Jánosné és Tomposné Molnár Tímea zsíros kenyerekkel várta 
Fotós: Fincza Zsuzsa
Tanainé Farkas Zsuzsanna (balról) és Szabó Lászlóné Jutka már alkonyatkor berendezte a 2. állomást, kirakták a felismerésre váró leveleket 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában