Egész napos rendezvény

2022.10.06. 17:30

Járműipari konferencia ötödször – A trendekről tartottak konferenciát Zalaegerszegen

A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) immáron ötödik alkalommal hívta össze az iparágban érdekelt cégeket és szakértőket a ZalaZONE tesztpályán, hogy megvitassák a járműipar jövőjét érintő kérdéseket. A HIBRID elnevezésű tanácskozás fővédnöke, Dr. Palkovics László ipari és technológiai miniszter videóüzenetében köszöntötte a résztvevőket, aki a magyar gazdaság és a járműipar helyzetéről szólt.

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto

Az egész napos rendezvényen előadások és kerekasztal-beszélgetések követték egymást, ahol többek között a beszállítói lánc átalakulásáról, az alternatív hajtásmódokról és a járműiparban tapasztalható generációváltásról is szó esett. A szakmai konferencián minden eddiginél többen, közel kétszázan vettek részt.

Dr. Nyirő József, a szövetség elnöke hangsúlyozta, a szervezők célja, hogy az iparág résztvevői között minél szélesebb együttműködés jöjjön létre, amit a tagok aktivitásával és a megfelelő kommunikációval érhetnek el. Mint mondta, az embereknek mindig szükségük lesz közlekedési és szállító eszközökre. Hozzátette, a MAJOSZ a közeljövőben az eddigi partnerségét a közeljövőben a Hungaroringgel is szélesíti.

A GOLDiON hidrogén üzemanyagcellát is bemutatták a konferencián, ami Magyarország első ilyen jellegű technológiai fejlesztése. Lapunk érdeklődésére Kovács Ferenc, a Goldi Mobolity Kft. ügyvezetője elmondta, cégük élen jár a magyar hidrogénipari fejlesztésekben. A cella mögött balról jobbra: Dr. Nyirő József, a MAJOSZ elnöke, Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke, Dr. Nagy Ádám iparügyekért felelős helyettes államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán polgármester és Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Pezzetta Umberto 

A találkozón nem tudott részt venni Palkovics László, így a tárcavezető virtuálisan, videóüzenetében hangsúlyozta, a kormány továbbra is ösztönzi az innovációt. Míg 2017-ben 700 milliárd, addig 2021-ben már 900 milliárd forintot költöttek kutatás-fejlesztésre, s az egyetemek K+F ráfordításai tavaly 125 milliárd forintra emelkedtek. A tárcavezető hozzátette, az utóbbi 12 év alatt megduplázódott a kutatók száma.

Dr. Nagy Ádám helyettes államtitkár előadásában a hazai és globális trendekről, az iparág kihívásairól, jövőképéről, valamint a zöld mobilitásról tájékoztatott.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a ZalaZONE tesztpálya nemzetközi színtéren való egyediségét emelte ki, miközben bemutatta a résztvevőknek a speciális pályaelemeket.

Balaicz Zoltán polgármester a tesztpályán zajló gazdasági ökoszisztémának a kialakulásáról, a megyeszékhely mindennapjaira tett pozitív változásiról szólt. Mint mondta, a folyamatos beruházásoknak köszönhetően 2014 és 2022 között négyezer új munkahely létesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában