Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés

2023.02.06. 12:34

Pénzbüntetést kapott üzemi baleset okozásáért a vezető Zalában

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 420 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére ítélte a bíróság azt a férfit, aki egy mákfeldolgozással foglalkozó pacsai üzem vezetőjeként balesetet eredményező utasítást adott egyik dolgozójának.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A mák feldolgozásával foglalkozó pacsai üzemben a 49 éves ügyvezető utasítása alapján töltötték fel a máktisztítógépet oly módon, hogy az egytonnás, mákkal töltött bigbag-zsákot négy tartófülénél fogva a gép beömlőnyílása fölé emelték, majd a zsákot megnyitották, hogy a magok a gép garatjába kerüljenek. Ez történt 2021. augusztus 26-án is, amikor a raktáros, anyagkezelő dolgozó nyitotta ki a zsákot, aminek az egyik függesztőfüle épp ekkor elszakadt, emiatt a zsák nekiütődött a raktáros fejének, azt hozzácsapta a tisztítógép beömlőnyílásához. A balesetben a dolgozó nyolc napon túl gyógyuló töréses és más sérüléseket szenvedett, többszörösen eltört a bal oldali homlokcsontja, megrándult és megzúzódott a térde. Mindezek gyógytartama elérte a 60 napot.

A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy az ügyvezető utasítása alapján a rendeltetésszerűen csak egyszeri használatra - szállítás, tárolás - tervezett és engedélyezett bigbag-zsákokat többször felhasználták. Az ügyvezető megalapozatlanul feltételezte, hogy a bigbag-zsákokat többször is fel lehet használni. Ráadásul a zsákok függesztőfüleit emeléskor a technológiai, gyártói előírások alapján nem szabad összekötni és egy pontban rögzíteni - de éppen ezt tették az ügyvezető utasítása alapján -, a zsák füleit külön-külön kell rögzíteni, amint erre az előírásra a zsák oldalán a tájékoztató címke felhívta a figyelmet.

Az egerszegi törvényszék közlése szerint a Zalaegerszegi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött az ügyben és szabta ki jogerősen a pénzbüntetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!