Körbejárható lesz és piknikezni lehet majd a partján

2023.03.23. 18:30

Megszépül a kaszaházi Csónakázó-tó környéke (videó)

A közelmúltban több városszépítő beruházás indulásáról számoltunk be portálunkon, ezúttal a kaszaházi Malom-tó környékét szeretné rendbe tenni az önkormányzat. Az elképzelésekről a helyszínen számoltak be csütörtökön a sajtó képviselőinek.

Mozsár Eszter

A tervek szerint rendezvényeket is szeretnének tartani a megszépülő környezetben

Fotó: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, régen számos vízimalomnak adott megélhetést a folyó, ám az 1961-63 közötti szabályozást követően a Zala kisebb csatornává szűkült, így sorra szűnt meg a malomipari tevékenység a térségben. Az egykori épületek emlékét már csak a Hencz-malom őrzi a falumúzeumban. Az egykori Malom-tavat – vagy ahogy mások ismerik, kaszaházi Csónakázó-tavat – az elmúlt évtizedekben benőtte a nád, elgazosodott a terület.

A nádirtás már megtörtént, ám bőven van még tennivaló, folytatta a polgármester: a közeljövőben rendbe teszik a zsilipet, kikotorják a medret, azaz kiemelik az iszapot, illetve körbejárhatóvá teszik a tavat.

Németh Gábor önkormányzati képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Fazekas Györgyi, a műszaki osztály városüzemeltetési szakreferense  a tó partján
Fotós: Mozsár Eszter/Zalai Hírlap

Németh Gábor térségi önkormányzati képviselő megemlítette, hogy évek óta érkeztek hozzájuk lakossági kérések a környezet megszépítése érdekében. A képviselő az itt élők lokálpatriotizmusát emelte ki, s azt, hogy a zalaegerszegiek kötődnek a környék emlékeihez, közöttük az egykori strandot emlegetik sokan. Mint mondta, a mostani tó körülötti fejlesztések teljesen összhangba kerülnek a már meglévő beruházásokkal, köztük a megépült kerékpárúttal. Ez a zöld terület nagyon fontos a helyieknek, hangsúlyozta Németh Gábor. Az élhető környezet azt is jelenti, hogy nemcsak a kirándulások célpontja, hanem különféle családi rendezvények, piknikek helyszíne lehet a tó környéke.

Fazekas Györgyi, a műszaki osztály városüzemeltetési szakreferense a jövőbeni munkálatokkal kapcsolatosan elmondta: mederkotrással mélyítik a tavat, amit azért is meg kell tenni, hogy a nád ne hajtson újra. Erre a problémára javaslat is érkezett, olyan halfaj telepítése, ami a nád első hajtásait csipkedi le. A tuskókat és a régi lámpaoszlopokat szeretnék még eltávolítani, a tó lakópark felőli részét a körbejárhatóság miatt pedig fel kell tölteni, mondta Fazekas Györgyi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában