Nemzetközi szereplésre törekszenek

2023.03.25. 20:00

Kettős felhasználású technológiákat mutattak be a ZalaZONE tesztpályán

Megkezdte munkáját a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriuma. A projektindító találkozót a labor konzorciumának vezetője, a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában álló TECHTRA Technológiai Transzfer Intézet Közhasznú Nonprofit Zrt. szervezte szombaton a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán.

Mozsár Eszter

Forrás: ZH

A terepi, földi autonóm járművek, a dróntechnológia, a bionika és robotika, a hálózatközpontú kooperatív automatizálás volt a témája a tanácskozásnak, melyre többek között egyetemek, kutatóközpontok, innovatív fejlesztéssel foglalkozó cégek kaptak meghívást.

Prof. Dr. Palkovics László, a Széchenyi Egyetem kuratóriumának elnöke, az N7 Holding Zrt. vezérigazgatója az esemény házigazdájaként köszöntötte a megjelenteket, aki hangsúlyozta: azért indították a kooperációs programot, hogy a szakmában, kutatásban érintettek megoszthassák egymással fejlesztési eredményeiket, ne elszigetelten végezzék munkájukat. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a tesztpályában rejlő lehetőségeket ismertette röviden.

A projektindító rendezvényen balról jobbra: Vigh László, dr. Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős államtitkár, dr. Palkovics László, Balaicz Zoltán és Gulyás Tibor, a TECHTRA Zrt. vezérigazgatója
Forrás: ZH

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a honvédelmi tárca védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa többek között arról szólt, hogy februárban létrehozták a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt-t (VIKI), ami a polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.

Dr. Szalay Zsolt, a TECHTRA tudományos technológiai vezérigazgató-helyettese lapunk érdeklődésére elmondta: a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriuma 14 konzorciumi tagból áll, decemberben kezdték meg működésüket, s a zalaegerszegi konferencia a négyéves projekt nyitórendezvénye. Céljuk az, hogy egyedülálló, kettős felhasználású rendszereket fejlesszenek ki, ami egyrészt elősegítse például a mezőgazdaság hatékony automatizálását a mesterséges intelligencia felhasználásával, másrészt védelmi célokra fejlesszenek ki csúcstechnológiát. A ZalaZONE ugyancsak konzorciumi tag, a tesztpályán az autonóm rendszerek biztonságos tesztkörnyezetét biztosítják, mondta Szalay Zsolt.

Elhangzott továbbá, a nemzeti laboratóriumnak a társadalom számára is hasznos, kézzel fogható eredményei lesznek, ugyanis ezek a technológiák forradalmasítják, megkönnyítik majd mindennapi életünket, emellett gazdaságfejlesztő hatással bírnak Magyarország számára. A projekt szakmai irányai olyan élvonalbeli technológiákra fókuszálnak, amelyben hazánk helyzetét is figyelembe véve az elkövetkező évtizedben kiemelkedő szerephez juthatunk a nemzetközi mezőnyben. A technológiák közül kiemelkednek az alacsony költséggel gyártható, ám magas tudást igénylő eszközök, megoldások.

Dr. Porkoláb Imre köszönti a résztvevőket
Forrás: ZH

A meghívottaknak Dr. Tihanyi Viktor szakmai vezető ismertette a projektet, majd az előadások után szabadtéri demonstráción mutatták be a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriumában, illetve az általuk fejlesztett innovatív megoldásokban rejlő képességeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!