Zala Vármegye Gazdaságáért

2023.06.10. 08:00

Zalai vállalkozás készítette Valentino Rossi trófeáját

Valentino Rossi, a MotoGP olasz sztárja a dobogóra felállva valószínűleg nem gondolta, hogy egy zalai családi vállalkozásban készített trófeát emel fel, amikor ünnepeli győzelmét a Gulf 12 Hours nevű versenyen, amit világsztárok és szupergazdagok részvételével rendeznek meg az Arab-öböl országaiban 2012 óta.

Arany Gábor

Kerkai András (balra) és Kerkai Attila az üzem előtt, kezükben a külön- leges díjakkal. A Kerkai Kft. az idei Zala Vármegye Gazdaságáért Díj egyik nyertese

Fotó: Arany Gábor

Meglepett arcomat látva Kerkai Attila és öccse, András mosolyogva meséli el a történetet, aminek kezdete a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza. Még működött a zalaegerszegi MOM, de már látszott a vég, ezt felismerve Németh István főmérnök megalapította az Euro-Geo nevű céget geodéziai állványok gyártására. Ehhez keresett megbízható szakembert az alkatrészek porfestésére.

- Édesapámmal nagyon jó kapcsolatot ápolt, a besenyői házunknál pedig a műhely és a garázs megfelelő méretű volt a Németországból érkező, ott már kiszuperált gépek fogadásra. Így lettek a szüleink porfestők, tehát lényegében kényszervállalkozóként - lépett a cég origójához Kerkai Attila, aki hét évvel fiatalabb testvérével 2015 óta együtt vezeti a 2004 óta Bocföldén és 2008-tól kft. formában működő céget. A kétszemélyes irányítás praktikumát is elárulják: két műszakban termelnek, e szerint dolgoznak az ügyvezetők is.

Az édesapa, Kerkai András alapította családi cégbe már az induláskor bekapcsolódott az akkor 15 éves Attila, így aztán nem meglepő, hogy az autószerelői szakma megszerzése óta jószerével csak a felnik porfestése miatt került kapcsolatba a járművekkel. András útja is a cégbe vezetett, bár ő a festő-mázoló szakmában szerzett jártasságot, de a végzettsége a továbbiakban keveset segített neki.

Üzemi pillanat, munka közben a porfestőkamrában
Fotó: Arany Gábor

- Az iskolában csak egyszer beszéltek a porfestésről, aztán többet nem tanultunk róla - utalt rá András.

A technológiáról csak annyit: oldószer nélküli, a környezetet kímélő festési módszer. Minden felületen alkalmazható, ami képes feltöltődni elektrosztatikusan, mert emiatt tapad rá a műanyag por, amit aztán 180-250 Celsius-fokon rásütnek, ezzel kiváló védelmet biztosítva a felületnek.
A műszerállványok porfestése, szinterezése mellett lassan megtalálták őket más megrendelések.

- Szájhagyomány útján terjedt a hírünk, mert marketingben sosem voltunk jók - fűzik hozzá a testvérek. A több munkához több dolgozó kellett, a létszám lassan gyarapodott, napjainkban már 26 név szerepel a bérlistájukon. Az átalakulásokkal persze kinőtték a besenyői műhelyt, és 2004-re Bocfölde szélén épült fel az új telephelyük, ami azóta már több bővítésen is átesett. Jelenleg másfél száz megrendelővel tartják a kapcsolatot. Számos helyen találkozhatunk munkájukkal itthon és külföldön. Zalaegerszegen sok más mellett kupakokat gyűjtő szívek, buszmegállók keretei, lámpafejek és tartóik dicsérik munkájukat. Specialitásuk a többrétegű festés.

Festették autógyári konvejor szerkezetét, különleges irodai székek porfestett tartóit is innen szállítják Japánba, az USA-ba, hajó-GPS-ek, illetve halradarok dobozai is náluk kaptak időjárásálló bevonatot, és még hosszan sorolhatnánk.

Végül kanyarodjunk a bevezetőben említett Gulf 12 Hours díjaihoz. A különleges versenyt szervező céggel Attila egyik ismerőse van kapcsolatban, vele beszélgetve vetődött fel, hogy a megszokott kupák helyett különlegességet kellene adni a győzteseknek. Így születtek meg a lézerrel kivágott, selymes porfestésű, tíkfa alapon álló egyedi plakettek a dobogós helyezetteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!