Erling Haaland a Manchester Citynél a legjobb lehet – de elbírja-e a terhet?

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.08.13. 13:59
null
Erling Haaland a Manchester Citynél is megkezdte a góltermelést (Fotó: AFP)<br />
Eddigi teljesítménye alapján Erling Haaland a következő 10–15 év egyik legjobb, ha nem a legjobb csatára lehet. A norvégok 22 éves támadózsenije most kiemelten fontos állomáshoz érkezett karrierjében: a Premier League címvédőjéhez, a Manchester Cityhez szerződött, amelynél végképp világklasszissá válhat, ha elbírja a vállára nehezedő terhet.
NÉVJEGY: ERLING HAALAND
Született: 2000. július 21., Leeds
Nemzetisége: norvég
Sportága: labdarúgás
Posztja: csatár
Magassága: 195 cm
Válogatottsága/góljai: 21/20
Klubjai: Bryne (norvég, 2015-2017), Molde (norvég, 2017-2019), RB Salzburg (osztrák, 2019-2020), Borussia Dortmund (német, 2020-2022), Manchester City (angol, 2022-)
Kiemelkedő eredményei: 2x osztrák bajnok (2019, 2020), Osztrák Kupa-győztes (2019), Német Kupa-győztes (2021), az osztrák Bundesliga legjobb játékosa (2020), a német Bundesliga legjobb játékosa (2021), gólkirály a Nemzetek Ligájában (2021), gólkirály a Bajnokok Ligájában (2021), Norvégia legjobb sportolója (2020)

Két perc. Ennyi kellett a gólszerzéshez Erling Haalandnak 2019 szeptemberében, élete első Bajnokok Ligája-meccsén. Erre pedig mi, magyarok is jól emlékezhetünk – igaz, nem az akkor 19 esztendős norvég tehetség miatt követtük kitüntetett figyelemmel a Red Bull Salzburg–Genk összecsapást –, hiszen a magyar válogatott Szoboszlai Dominik is akkor mutatkozott be a legnívósabb európai kupasorozatban. Bár Szoboszlai is betalált, Haaland ellopta a show-t: már a szünet előtt mesterhármasnál járt. Az akkor még csak ígéretnek számító norvég csatár nevét szinte minden futballrajongó azonnal megjegyezte, a következő hetekben pedig gondoskodott róla, hogy az is megismerje, aki kevésbé naprakész a sportág eseményeiből.

Haaland a 2019–2020-as Bajnokok Ligája-idény csoportkörét 6 góllal zárta, miközben az osztrák élvonalban sokszor kettesével, hármasával szállította a találatokat – salzburgi karrierjét több mint egyes gól/meccs mutatóval fejezte be. Nem is volt kérdés, hogy már a téli szünetben magasabb szintre kell lépnie, a klubok pedig sorban álltak érte.

MENNYI AZ ANNYI?
Sokakat meglepett, amikor 2020 januárjában a Borussia Dortmund mindössze 20 millió eurót fizetett Erling Haalandért a Red Bull Salzburgnak, hiszen a norvég tehetség elképesztő őszi szezont tudhatott maga mögött. Később persze kiderült, hogy az ügynöki és az egyéb juttatásokkal együtt ennél jóval több pénzről volt szó, s valami hasonló történt aztán idén nyáron is. Haaland kivásárlási ára ugyanis (a teljesítményéhez mérten) ezúttal is kimondottan alacsony volt – a Manchester City 60 millió eurót fizetett érte a Borussia Dortmundnak. Ezen felül azonban aláírási bónuszt, ügynöki juttatást és egyéb apróságokat is ki kellett fizetnie a norvég támadó megszerzéséért a PL-címvédőnek, így a teljes vételár nagyjából 85.5 millió fontra, vagyis több mint 100 millió euróra tehető.


Az édesapja, Alf-Inge Haaland futballkarrieje alatt Leedsben születő, de Norvégiában – a Brynénél és a Moldénál – nevelkedő támadótól logikus döntés lett volna, ha marad a Red Bull-birodalom kötelékében, és átigazol a német Bundesligában egyre csak fejlődő RB Leipzighez. De a többek között a Manchester Unitednek is kosarat adó Erling és menedzsmentje máshogy döntött, a Borussia Dortmundot választotta, s már szerződése megkötésekor gondolt a jövőbeli előrelépési lehetőségre, a kontraktusba belevetetett egy neki kedvező kivásárlási árat (60 millió euró), ami 2022 nyarán aktivizálódott. Mindez persze a kedvenceik folyamatos továbbadásához már hozzászokó dortmundi drukkereket cseppet sem érdekelte, csak arra voltak kíváncsiak, hogy Haaland a hatalmas elvárásnak megfelelve át tudja-e ugrani a Bundesligában a lécet.

Kölyökkorától övé a gólkirályi trófea
Kölyökkorától övé a gólkirályi trófea


Át tudta ugrani. Mintha nem is lenne jókora különbség az osztrák és a német első osztály színvonala között, úgy ontotta hétről hétre a gólokat a Dortmund színeiben, ráadásul a Bajnokok Ligája 2019–2020-as idényének nyolcaddöntőjében a Paris Saint-Germain ellen is duplázott, ami még akkor is nagy szó, ha csapata végül búcsúzott a sorozattól. A következő két évben a norvég támadó igazolta, hogy a posztján ő a következő generáció legnagyobb tehetsége, aki meghatározó alakja (lehet) a modern kori labdarúgásnak.

ERLING HAALAND STATISZTIKÁI
CSAPAT MÉRKŐZÉS/GÓL
Bryne FK 16 / 0
Molde FK 50 / 20
RB Salzburg 27/ 29
Borussia Dortmund 89 /86
Manchester City 2 / 2
norvég válogatott 21 / 20


De miben is ennyire jó? Gyakorlatilag mindent tud, amit egy modern csatárnak tudnia kell: tökéletesen érkezik a kapu elé, egyre jobb a fejjátéka, kiváló a labdakezelése, képes besegíteni a védekezésbe, a letámadásba, el tud vinni magával egyszerre 2-3 védőt is, befutja az előtte tátongó üres területet és rengetegszer lő kapura. Kifejezetten erős, robusztus testalkatú, ehhez mérve érthetetlen is, mennyire dinamikus és gyors. A mozgáskultúrája egyedi, merőben szokatlan, mégis kifejezetten hatékony, s a védők képtelenek a párharcok során elnyomni. Volt csapattársai szerint a pályán kívül csendes, de szórakoztató személyiség, interjúiból ítélve szűkszavú, ám kellően magabiztos – néha talán arrogáns. Egyetlen érzékeny pontja van: a sérülékenysége. Az utóbbi években rendszeresen dőlt ki hosszú hetekre, migrénes fejfájást okozva edzőinek – főként, ha teljes egészében rá építették a támadójátékot.

BEST OF ERLING HAALAND


A Dortmund mezében Haaland végül két és fél idény alatt 89 meccsen 86 gólig jutott, csapatával megnyerte a Német Kupát és gólkirály lett a Bajnokok Ligájában – elképesztő teljesítményével a szerződésében rögzített 60 milliós kivásárlási árat tulajdonképpen ő maga devalválta, így a nyáron egymást licitálták túl érte a topklubok. Végül már csak négy „nagy” maradt versenyben: a Real Madrid, a Barcelona, a Chelsea és a Manchester City. A Real sokáig Kylian Mbappéra várt – majd róla is lemaradt –, ráadásul nem akart egy másik világklasszis csatárt igazolni Karim Benzema mellé. A Barcelona anyagi problémái miatt nem tudott lecsapni rá, a Chelsea sokáig próbálkozott ugyan, de végül a Manchester City, Haaland édesapjának egykori klubja lett a befutó. Erling tehát a világ legerősebb bajnokságát, a Premier League-et választotta, azon belül is a címvédőt, amely egyértelműen azzal a céllal szerezte meg, hogy segítsen neki megnyerni (a klubtörténet során először) a Bajnokok Ligáját – azt a sorozatot, amelyben a norvég 19 mérkőzés után már 23 gólnál jár... A vállára nehezedő teher tehát óriási, rengeteget várnak tőle, ráadásul a leginkább szem előtt lévő bajnokság egyik legtöbbet kritizált klubjában kell hétről hétre bizonyítania. De a hasonló kategóriaváltás eddig sem okozott gondot neki – s már az első Premier League-meccsén duplázni tudott a Cityben...

Fő a magabiztosság! (Fotó: Getty Images)
Fő a magabiztosság! (Fotó: Getty Images)
KATARRÓL LEMARAD
Noha Erling Haaland a norvég válogatottban is földöntúli teljesítményt nyújt – 21 meccsen 20 gólt jegyzett –, a világbajnoki szereplésre még várnia kell, hiszen hazája nem jutott ki a 2022-es katari tornára. A 22 éves csatárzseni sérülései miatt tízből csak hat meccsen állt Norvégia rendelkezésére a vb-selejtezőben, s bár így is szerzett öt gólt, nem lehetett ott a törökök és a hollandok elleni második összecsapáson sem, amelyen hazája mindössze egy pontot szerzett, s végül e két nemzet mögött a harmadik helyen végzett a G-csoportban.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. augusztus 13-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik