Hillsborough: 34 év után elismerte a rendőrség a kizárólagos felelősségét

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.01. 12:06
null
A rendőrök vállalták a felelősséget a tragédiáért (Fotó: Getty Images)
Az angliai Rendőrkapitányok Nemzeti Testülete (NPCC) bocsánatot kért 1989-es Hillsborough-stadionkatasztrófa áldozataitól és családtagjaitól, kimondva, hogy a történtekért, valamint az azóta átélt fájdalmakért és szenvedésért kizárólag a rendőrség a felelős – írja a Guardian. A tragédiában 97 Liverpool-szurkoló vesztette életét.


Az Országos Rendőrkapitányok Tanácsának nevében a szervezet vezetője, Martin Hewitt kért bocsánatot.

A napokban elkészült egy jelentés, hogy a tragédia kapcsán levonhassák a megfelelő következtetéseket. A dokumentum szerint a Liverpool-szurkolók viselkedése nem járult hozzá a történtekhez, ami totális ellentétben áll a rendőrség 34 évvel ezelőtti kommunikációjával, valamint a hatóság a The Sun nevű újságnak szivárogtatott információival.

A jelentés hatására minden rendőri szerv aláírt egy nyilatkozatot a nyitott és őszinte kommunikáció érdekében, elkerülve a hatóságok cselekedeteinek alaptalan védelmét, ahogyan azt a Dél-Yorkshire-i rendőrség tette 1989-ben.

Ezeket etikai kódexbe is foglalják a közeljövőben a rendőrképző akadémiákon. Andy Marsch, az állami rendőrképző akadémiák vezetője szerint. Az 56 oldalas jelentés az első válasz országos szinten James Jones, Liverpool püspökének 2017-ben elkészült jelentésére. Az anglikán egyházi vezető 2012-ben a Hillsborough Független Bizottság vezetője volt, amelynek jelentése felfedte az összes rendőri hiányosságot, valamint az évek során felhalmozott hamis bizonyítékokat a hatóságok részéről.

2016-ban egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy a 97 szurkoló lényegében emberölés miatt halt meg, azonban az eseményen dolgozó rendőrfőnököt, David Duckenfieldet 2019-ben felmentette a bíróság a súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól. Egyetlen rendőrt sem ítéltek el a Sheffieldben történtekért az angliai bíróságok.

Hewitt a tragédián gúnyolódó szurkolói rigmusokat is elítélte, amelyek szinte minden Liverpool-mérkőzésen hallhatóak az ellenfelek egyes szurkolóitól. „Ez gusztustalan, ezért a rendőri szerveknek és a rendezőknek cselekedniük kell, hogy a nézők ezt abbahagyják.”

Az áldozatok családjai Jones 2017-es jelentésére hivatkozva egy úgynevezett „Hillsborough-törvény” bevezetését kezdeményezik, amelyre öt éve várják a választ a kormánytól. A törvény lényege az, hogy a gyászolók közpénzből tudják fedezni a jogi képviselettel felmerülő költségeket az ehhez hasonló vizsgálatok alatt, ha állami szervek érintettek az adott ügyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik