Játékossors: így került Jakub Kiwior a szlovák másodosztályból az Arsenalba

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2023.02.03. 13:59
null
Jakub Kiwior a Speziából szerződött az Arsenalba (Fotó: Getty Images)
A lengyel Jakub Kiwior két és fél évvel ezelőtt még a szlovák másodosztályban szerepelt. A 2022-es katari világbajnokságon a lengyel válogatott mind a négy mérkőzését végigjátszotta, Lionel Messivel és Kylian Mbappéval is farkasszemet nézett. A fiatal hátvéd januártól az Arsenal játékosa.

„Ez az átigazolás ügynökségünk legnagyobb húzása volt. Senkivel nem kockáztattunk olyan nagyot, mint Jakubbal, de megérte” – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjújában a Kiwiort képviselő FairSport játékosügynökség társtulajdonosa, a szlovák Branislav Jasurek.

– Azt mondta, hogy kockáztattak. Egészen pontosan mit takar ez?
– Jakub 2019 januárjában az Anderlecht játékosa volt. Nem volt esélye arra, hogy bekerüljön a felnőttcsapatba. Én őt az UEFA Ifjúsági Liga-meccseken láttam. Nagyon megtetszett a játéka, higgadt labdakezelése, valamint a gyorsasága. Ilyen jó ballábas belső védőt David Hanckón kívül (ő jelenleg a Feyenoordot erősíti) nem láttunk Szlovákiában. Ügynökségünk másik társtulajdonosa, a lengyel Pawel Zimonczyk nagyon jól ismerte Kiwiort. Csodálkoztunk is azon, hogy senki sem figyelt fel rá. Nem volt egyszerű a Zólyombrézó vezetőjét meggyőzni arról, hogy fizessék ki Jakubért a százezer eurós vételárat. Nagyon kockázatos lépés volt.

ÉRDEKESSÉGEK

7. 4 millió a Zsolnának

A Zsolna 2019-ben 250-ezer eurót fizetett Jakub Kiwiorért a Zólyombrézónak. Mint Branislav Jasourek elárulta, 2021-ben 2.4 millióért adta el őt a szlovák klub a Speziának. Információink szerint a zsolnaiak a lengyel játékos további átlépésből húsz százalékot kapnak. Így további öt millió üti a markukat. A befektetett 250 ezerből végül 7.4 millió lett.

Négy zsolnai középső hátvéd

Az elmúlt évek alatt több olyan középső hátvéd szerepelt Zsolnán, akik jelenleg európai topcsapatokban játszanak. Milan Skriniar jelenleg az Internazionale játékosa, nyártól Lionel Messi csapattársa lesz a PSG-ben. Jakub Kiwior az Arsenalban van, David Hancko a Feyenoordot erősíti, míg Denis Vavro az FC Köbenhavn erőssége.

Lewandowski a Barcelonában szerette volna látni

Jakub Kiwior a tavalyi év júniusában szerepelt először a lengyel nemzeti csapatban. Akkor találkozott először vele Robert Lewandowski, aki pár nap múlva beajánlotta őt a Barcelonának. Az Arsenal azonban gyorsabb volt...

– Jakub ehhez képest nem töltött túl sok időt Zólyombrézón.
– Nagyon gyorsan beilleszkedett a csapatba. A közép-szlovákiai együttes az idény végén kiesett az élvonalból, emiatt egy új csapatot kerestünk neki. Két meccset játszott a másosztályban, majd Zsolnára került. A szlovák klubok közül csak a Zsolna érdeklődött iránta – a mai napig ott fejlesztik a legjobban a fiatalokat. Jakubot a Bröndby és a Nordsjaelland is megkereste, de ő a Zsolnát választotta. A dán csapatokban havi tízezer eurót kereshetett volna, de ő megelégedett a zsolnai háromezres bérrel. Nagyon örültem a döntésének, mivel Jakub számára nem a pénz volt a prioritás. Zsolnán nem sikerült tökéletesen a beilleszkedés, Jakub hol az első, hol a másodosztályban lépett pályára. A koronavírus-járvány is közbeszólt, otthon pedig nem végezte el megfelelően a feladatait. Ez meg is látszódott, amikor visszatért a csapathoz. Nagyon komolyan elbeszélgettem vele, emellett nagy köszönettel tartozunk Jozef Antosíknak, a Zsolna tulajdonosának is. Jakub ezután óriásit lépett előre, és 2021 nyarán jött az újabb klubváltás.

– Csak az olasz Spezia szerette volna őt megszerezni?
– Nehéz „koranavírusos” idők voltak akkoriban. Normális esetben minimum öt-hat ajánlat futott volna be. Akarta őt az FC Porto, majd a Troyes is, amely a City Football Grouphoz tartozik, de az akkori sportigazgató, aki jelenleg már nincs a francia klub alkalmazásában, kijelentette, hogy egy játékos nem igazolhat Szlovákiából egyenesen a Ligue 1-be. Végül a Spezia nagyon gyorsan megegyezett a Zsolnával, és 2.4 millió euróért szerződtette Jakubot.

– Fél évet kellett várni addig, amíg Jakub elkezdett rendszeresen játszani.
– A klubnál mindenki bízott benne, de mivel a Spezia a kiesés elleni harcban volt érdekelt, nem akartak egy zöldfülű védőt csatasorba állítani. Egy idő után Thiago Motta egy kicsit előrébb vezényelte őt. Mint elárulta, a múltban a PSG-ben Marquinhos is a hatos pozícióban játszott, és ez nagyon sokat segített a pályafutásában. Így volt ez Jakubbal is, aki később visszatért a védelem tengelyébe és rendszeresen szóhoz jutott a Serie A-ban.

– Az olasz bajnokságban töltött másfél év nagyon jól sikerült. Hogyan került Jakub az Arsenalba?
– Már nyáron szerette volna őt átigazolni a Napoli, a Juventus és az AC Milan is, mi azonban megegyeztünk a Speziával, hogy Jakub egyelőre ott marad. Az Arsenal az ősz folyamán jelezte, hogy figyeli őt. Az első elképzelés az volt, hogy januárban megveszik őt, de fél évig még kölcsönben a Speziában marad. A katari világbajnokságon azonban minden megváltozott, Mikel Arteta és Edu, a sportigazgató elmagyarázta nekünk, hogy mivel nagyon hosszú lesz az idény és csak egy ballábas középső védőjük van, már most szükségük van rá. Azt válaszoltuk, hogy így többe kerül… Az Arsenal végül kifizette az általunk kért összeget.

– A brit sajtóban 25 millió eurós vételárról írtak. Igaz ez?
– Erre csak annyit tudok mondani, hogy Jakub Kiwior transzfere ügynökségünk legnagyobb összegű átigazolása volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik